tensió al país africà

Les protestes al Sudan s'intensifiquen i pressionen el president Al-Bashir

Soldats han impedit que les forces de seguretat dissolguessin per força una seguda de manifestants davant del Ministeri del Defensa

zentauroepp47670623 sudan190408140513

zentauroepp47670623 sudan190408140513 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les protestes contra el president Omar al-Bashir, en el poder des del 1989, prenen força al Sudan, país que arrossega una prolongada crisi econòmica i social. Les manifestacions, que van arrencar de forma irregular el mes de desembre passat quan el Govern va intentar apujar el preu del pa, han anat adquirint més dimensió aquests últims dies. Dissabte passat, coincidint amb l’aniversari de la revolució del 6 d’abril del 1985, que va donar pas a un període democràtic de quatre anys, milers de persones van protagonitzar una marxa i una seguda davant del Ministeri de Defensa a la capital, Khartum, que continua exigint la dimissió del president.

Unes tres mil persones, entre homes i dones, encara continuen davant de l’edifici. Les forces de seguretat han intentat dissoldre la protesta amb gasos lacrimògens, però soldats del Ministeri ho han impedit amb trets a l’aire. "L’Exèrcit ens protegeix" i "Un poble, un exèrcit", són part dels eslògans que criden els manifestants. L’exemple d’Algèria, on la pressió popular va provocar la renúncia del fins fa poc president Abdelaziz Bouteflika, serveix d’inspiració als manifestants antigovernamentals al Sudan. 

"Les unitats militars van protegir els que participaven en la seguda, després de la intervenció de les forces de seguretat per dispersar la protesta per la força", ha dit a Efe l’activista Ali Ibrahim, membre de l’Associació de Professionals del Sudan, un sindicat opositor que està al capdavant de les manifestacions, que era al lloc dels fets. L’activista ha assegurat que no deixaran el lloc "fins que Al-Bashir renunciï i formi un Govern transitori que porti al país a una etapa nova".

El portaveu del Govern, Hassan Ismail, no obstant, ha desmentit la versió facilitada pels activistes i les informacions periodístiques. "La multiud concentrada davant del Ministeri ha sigut dispersada completament, de tal manera que s’han evitat ferits en les dues partes... L’aparell de seguretat està unit, és coherent i treballa unit amb energia i harmonia positives", ha dit.

Crims de guerra

Les protestes es van desencadenar al Sudan el passat 19 de desembre, tot i que en les últimes setmanes s’havia reduït la seva intensitat, especialment des de l’entrada en vigor de l’estat d’emergència decretat el 22 de febrer per Al-Bashir. No obstant, des de dissabte els manifestants no han abandonat els carrers de Khartum, malgrat que les forces de seguretat han utilitzat la força i, en alguns casos, munició real per dispersar-los.  Almenys sis persones han mort i desenes han resultat ferides des de dissabte, segons el Comitè Central de Metges del Sudan. Des del començament de les protestes fa més de tres mesos, més de mig centenar de persones han perdut la vida en la repressió violenta i almenys un miler han sigut detinguts, segons activistes i opositors.

Notícies relacionades

El Sudan, un país de 40 milions d’habitants, pateix una servera crisi econòmica provocada en part per anys de sancions imposades pels Estats Units i per les pèrdues en ingressos de petroli des que el 2011 el Sudan del Sud es va constituir com un nou estat.  L’oposició acusa Al-Bashir, un militar que va arribar al poder a través d’un cop d’Estat i que té una ordre de detenció internacional per crims de guerra a la regió de Darfur, de governar el país amb mà de ferro a través d’una forta repressió.