ASSEGUDA MULTITUDINÀRIA
La dona que s'ha convertit en símbol de les protestes al Sudan
Les xarxes viralitzen un vídeo en què aquesta manifestant, anomenada 'reina de Núbia', dirigeix càntics contra el president Al-Bashir
Una dona s’ha convertit en el símbol de les multitudinàries protestes al Sudan en contra del president, Omar al-Bashir. Sobre un vehicle i envoltada de nombrosos manifestants, la dona entona càntics i és resposta per la multitud amb gran entusiasme.
El vídeo del moment s’ha viralitzat a les xarxes socials, que ja l’han batejat amb el nom deKandaka, que significa 'reina de Núbia', regió situada al sud d’Egipte i nord del Sudan assentada a la vall del Nil que va ser una espècie de virregnat de l’antic Egipte. Se la coneix també pel nom de Tai-Seiti, la terra de la gent de l’arc, per la seva població difícil de doblegar a causa de la seva habilitat amb l’arc i la fletxa.
La dona, identificada pels mitjans àrabs com a Ala'a Salah, canta "lameva àvia és una Kandaka" i la multitud li respon "thawra", que significa 'revolució'. Sota aquestes línies, un altre vídeo d’ella que circula per les xarxes.
#Sudan: It is outrageous how interntional media is ranking the news about the Sudanese uprising. #Racism in media & interntional attention. All support & solidarity. #يسقط_بس #مدن_السودان_تنتفض pic.twitter.com/3qvyg9Gscg
— Leil-Zahra Mortada (@LeilZahra) 9 de abril de 2019
L’educadora interreligiosa Hind Makki ha analitzat a Twitter alguns detalls de la imatge, com la seva vestimenta i les seves grans arracades amb forma de lluna, típiques de la joieria nupcial sudanesa.
I've been seeing this pic on my #Sudan_Uprising TLs today and it's amazing. Let me tell you why. pic.twitter.com/Gt6Otvj0Al
— Hind Makki (@HindMakki) 8 de abril de 2019
22 morts
Segons el Comitè Central de Metges del Sudan, un sindicat opositor, els morts per les repressió de les protestes contra Al-Bashir s’han elevat a 22 des de dissabte passat, quan es va iniciar una seguda multitudinària. Entre els morts, hi ha cinc militars que s’enfronten a les forces de seguretat de l’Estat quan intentaven dispersar les manifestacions.
A més, 153 persones han resultat ferides, moltes de les quals estan en estat crític, per la qual cosa el nombre de víctimes mortals podria augmentar, segons va advertir el sindicat mèdic.
Els manifestants han passat aquesta nit als voltants del quarter general de l’Exèrcit i han tornat a punta de dia davant la seva porta principal, segons ha informat a Efe un portaveu de l’Associació de Professionals, sindicat opositor que organitza les protestes contra Al-Bashir.
"Milers de persones han passat la nit asseguts en la proximitat de la comandància i han rebut recolzament de la ciutadania, que va portar aigua, gel i menjar, com dàtils i dolços", ha assegurat Samia al-Hashim, de l’Associació de Professionals.
Barricades
Els opositors han publicat imatges a les xarxes socials de petites barricades col·locades en una avinguda, que consisteixen en files de maons i sacs terrers, per dificultar nous intents de les forces de seguretat de dispersar les marxes.
Aquesta matinada no hi ha hagut intents de dispersió de la seguda, segons van informar els activistes, al contrari de les nits anteriors.
Notícies relacionadesEn els últims dies, l’Exèrcit sudanès s’ha enfrontat a trets a les forces de seguretat lleials a Al-Bashir per protegir els manifestants que estaven davant el quarter general des de dissabte.
Les protestes es van desencadenar a mitjans de desembre, però han guanyat en dimensió des de dissabte passat, dia en què es van congregar desenes de milers de persones davant la seu de l’Exèrcit per demanar el recolzament dels militars contra Al-Bashir. Aquestes són les protestes més persistents contra Al-Bashir des que va aconseguir el poder el 1989 mitjançant un cop d’Estat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"