incendi a París
Notre-Dame: a grans donatius, grans polèmiques
Creixen les crítiques per les deduccions fiscals als milionaris que finançaran la rehabilitació de la catedral de la capital francesa

zentauroepp47794504 paris notre dame190417195849 /
L’incendi de Notre-Dame ha provocat una onada de solidaritat sense precedents per reconstruir la catedral i les promeses de donatius per emprendre una obra de dimensions colossals es multipliquen al mateix temps que creix la polèmica. En 48 hores s’han aconseguit 800 milions d’euros i és fàcil que aviat s’arribi al miler.
Però mentre les grans fortunes han reaccionat immediatament per salvar una joia del patrimoni mundial, molts critiquen que no treguin el portatalonaris amb tanta facilitat quan es tracta de sufragar les urgències socials que té el país.
Emmanuel Macron ha aparcat, de moment, la resposta a la crisi dels 'armilles grogues’ donant prioritat a les tasques de rehabilitació de la catedral i l’oposició no ha tardat a denunciar les deduccions fiscals –del 60% en el cas de les empreses– que tindran els mecenes. En el cas dels particulars, la rebaixa serà del 75% en la declaració de la renda per a sumes inferiors als 1.000 euros i del 66% per a quantitats superiors.
El ponent del programa de patrimoni de la comissió de finances de l’Assemblea Nacional, el diputat d’Els Republicans Gilles Carrez, es queixava a ‘Le Monde’ que, al final, seran les arques públiques les que assumiran el gruix del pressupost de reconstrucció.
“Dels 700 milions anunciats aquest dimarts, uns 420 seran finançats per l’Estat en el pressupost del 2020”, deia. La senadora ecologista Esther Benbassa recomanava als milionaris renunciar a l’evasió fiscal i la cap de llista de la França Insubmisa a les eleccions europees, Manon Aubry, denunciava “una gran operació de comunicació” de les grans fortunes, a les quals també exigia pagar els seus impostos a França.
“Si són capaços de donar desenes de milions per reconstruir Notre-Dame, que deixin de dir-nos que no hi ha diners per atendre les necessitats socials,” criticava, per la seva banda, el secretari general del sindicat CGT, Philipe Martinez, a l’emissora France Info. “Hi ha milionaris que tenen molts diners. Això mostra les desigualtats que denunciem regularment”, abundava.
Paràlisi davant de la misèria
Alguns líders dels ‘armilles grogues’han reaccionat en la mateixa línia a l’acusar les grans empreses de “paràlisi davant la misèria social quan en una nit poden treure una pasta gansa per a Notre-Dame”.
Notícies relacionadesAl mig de la crítiques, la família Pinault ha anunciat aquest dimecres que renunciava als avantatges fiscals que li correspondrien pels 100 milions compromesos per a Notre-Dame per no fer recaure aquest pes en el contribuent.
Arnault (LVMH) Bettencourt (L’Oréal) i el grup Total són algunes de les grans companyies que han anunciat donatius per a la reconstrucció de la catedral devastada pel foc.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros