Investigació en marxa

La primera alerta de Notre-Dame va fallar per un error humà

Els mitjans francesos afirmen que el segon avís va sonar vint minuts després, però el foc ja s'havia propagat.

zentauroepp47877688 fotodeldia  epa1298  par s  francia   24 04 2019   vista de 190424203333

zentauroepp47877688 fotodeldia epa1298 par s francia 24 04 2019 vista de 190424203333 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

2
Es llegeix en minuts
Efe

La primera alerta de foc que es va iniciar a la coberta de la catedral de Notre-Dame durant l’incendi del 15 d’abril passat no va ser identificada per un "error humà", segons la cadena francesa BFM TV, que assegura que la persona que va verificar l’alarma ho va fer al lloc erroni.

La primera alarma va sonar a les 18.20 (16.20 GMT), quan un operari de la companyia de seguretat va verificar l’alerta i no hi va trobar res. La segona va sonar vint minuts més tard, però el foc s’havia propagat i va ser massa tard per frenar el seu avenç per la coberta i l’agulla, que van quedar reduïdes a cendres malgrat els esforços dels bombers.

Segons aquesta última informació de BFM TV, els investigadors han comprovat que el sistema d’alarmes va funcionar sense problemes, però va ser un error humà el que va impedir un primer reconeixement del perill.

Ara intenten aclarir si l’ordinador va assenyalar l’alerta en un lloc incorrecte, si hi va haver un error de comunicació o si la persona va entendre malament el missatge, tot i que l’empresa defensa que el treballador va seguir únicament les indicacions del sistema. "Hauríem guanyat mitja hora, que hauria sigut enorme. Segurament hauríem pogut conservar l’agulla", ha dit a BFM TV el conservador general de Patrimoni, Jacques Pérot.

A les 18.51 (16.51 GMT) els dos oficials de seguretat van alertar els bombers, que van arribar en uns deu minuts, però que es van trobar amb unes boques d’aigua amb poca potència per aturar un incendi que ja tenia unes dimensions importants.

Burilles a les bastides

La instal·lació contra incendis estava dissenyada per apagar un foc en el seu inici, però amb els retards registrats en la seva localització ja havia crescut massa, segons va revelar prèviament aquest dimecres "Le Canard Enchainé". Aquest dimecres es va conèixer a través d’aquest mitjà que els investigadors van trobar set burilles a les restes de les bastides, la qual cosa no permet encara establir les raons del foc. La hipòtesi predominant continua apuntant a un curtcircuit.

Notícies relacionades

En concret, la investigació ha revelat, segons la premsa local, irregularitats a la instal·lació elèctrica de la catedral, especialment en l’estesa que alimentava un joc de campanes de l’agulla i un altre a sota, i que recorria l’embigat de fusta de la catedral.

Aquest dispositiu va ser autoritzat, de forma provisional, el 2012 a petició dels clergues de Notre-Dame durant les obres de renovació dels campanars principals, amb l’objectiu d’electrificar aquestes campanes perquè poguessin substituir-les, però el sistema mai va ser substituït.