Crisi social

Onze ferits i 35 detinguts en les protestes contra el Govern a Colòmbia

Treballadors, estudiants i indígenes van expressar als carrers el seu rebuig de les polítiques socials i econòmiques del president Duque

A man is arrested by the police during a protest for a national strike  in Bogota  Colombia April 25  2019  REUTERS Luisa Gonzalez

A man is arrested by the police during a protest for a national strike in Bogota Colombia April 25 2019 REUTERS Luisa Gonzalez / LUISA GONZALEZ (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 35 persones detingudes i 11 més ferides va ser el saldo que va deixar la jornada de protestes de dijous en què sectors socials de Colòmbia van rebutjar les polítiques socials i econòmiques del Govern del president Iván Duque, van informar fonts oficials.

El ministre de Defensa, Guillermo Botero, va afirmar als periodistes que 33 de les detencions es van realitzar a Bogotà i les altres dues a Medellín (nord-oest), tot i que no va descartar altres arrestos a Bucaramanga (nord-est).

El cap de la cartera de Defensa va detallar que contra 17 dels arrestats hi ha “proves contundents” i que tres d’ells “portaven una granada”, la qual no s’ha pogut establir si és de gas o de fragmentació.

Milers de treballadors, estudiants i indígenes van expressar als carrers el seu rebuig de les polítiques socials i econòmiques del Govern, ja que veuen un “enemic” en el Pla Nacional de Desenvolupament (PND) impulsat per Duque i que es discuteix al Congrés.

A més de rebutjar el PND, eix de l’Administració de Duque, que consideren “regressiu” per a drets laborals com les pensions, les prestacions i l’estabilitat a les feines, també van protestar contra els assassinats i amenaces a líders socials del país.

Després de les manifestacions, el cap d’Estat va liderar un Lloc de Comandament Unificat (PMU, per les seves sigles en castellà) on es va analitzar “la situació d’ordre públic a Bogotà i tot el país”, segons va dir en el seu compte de Twitter.

Al finalitzar la reunió, Botero va dir que vuit policies i tres civils van resultar lleument ferits durant les protestes.

Brots de violència

A Bogotà, les manifestacions van acabar en brots de violència en els quals encaputxats van cremar les malles que protegien l’estàtua del Llibertador Simón Bolívar a la cèntrica plaça de Bolívar.

També van fer pintades en edificis com el Palau de Justícia, l’Alcaldia de Bogotà i la Catedral Primada, les façanes de la qual estaven protegides per xarxes.

Notícies relacionades

Els atacs contra la Catedral van ser rebutjats per Botero al tractar-se d’“un patrimoni històric d’aquesta ciutat”.

Mentrestant, l’alcalde de Bogotà, Enrique Peñalosa, va condemnar els actes de violència, amb els quals, va dir, es perjudica el patrimoni de la capital.