SITUACIÓ LÍMIT A L'ÀFRICA

El nombre de morts per Ebola al nord-est del Congo arriba als 900

El brot és el més letal de la història del país, però Metges sense Fronteres ha paralitzat la seva activitat en algunes zones pels atacs de grups armats

47877357 601

47877357 601 / Al-hadji Kudra Maliro (AP)

1
Es llegeix en minuts

El brot d’Ebola que castiga dues províncies del nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC) ha provocat ja 900 morts en gairebé 1.400 casos de la malaltia, segons les últimes dades divulgades pel Ministeri de Sanitat. L’Ebola, declarat l’1 d’agost passat a les províncies de Kivu del Nord i Ituri, ha provocat 900 morts (834 dels quals confirmats en laboratori) en 1.396 casos, segons les últimes xifres facilitades pel Ministeri, que compten amb dades fins al 25 d’abril.

Els casos d’Ebola i les morts comunitàries, és a dir, esdevinguts fora d’un centre d’Ebola, s’han disparat en els últims dies, amb 10 morts en un sol dia.

En menys de 15 dies la malaltia ha provocat un centenar de morts. El control d’aquest brot, el més letal de la història de RDC, s’ha vist obstaculitzat pel rebuig d’algunes comunitats a rebre tractament i a la inseguretat a la zona, on operen nombrosos grups armats.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i organismes com Metges sense Fronteres s’han vist forçats a paralitzar algunes activitats en zones com ara Butembo (un dels principals focus actius actuals), a causa dels atacs contra els seus centres.

En el més greu d’aquests atacs va morir un epidemiòleg que havia sigut enviat per l’OMS a aquesta localitat per recolzar els esforços de control de l’actual epidèmia d’Ebola. Des del 8 d’agost passat, quan van començar les vacunacions, més de 105.000 persones han sigut inoculades, majoritàriament a les ciutats de Katwa, Beni, Butembo, Mabalako i Mandima, d’acord amb les últimes xifres del Ministeri de Sanitat.

Aquest brot d’Ebola només és superat en magnitud pel declarat el març del 2014, amb casos que es remunten al desembre del 2013 a Guinea-Conakry, país des d’on es va estendre a Sierra Leone i Libèria.

Notícies relacionades

Gairebé dos anys després, el gener del 2016, l’OMS va declarar el final d’aquesta epidèmia, en la qual van morir 11.300 persones i més de 28.500 van ser encomanades, xifres que, segons aquesta agència de l’ONU, podrien ser conservadores.

El virus de l’Ebola es transmet a través del contacte directe amb la sang i els fluids corporals contaminats, provoca febre hemorràgica i pot arribar a assolir una taxa de mortalitat del 90% si no és tractat a temps.