TENSIÓ A VENEÇUELA
Veneçuela | Un exèrcit de mercenaris de Blackwater per enderrocar Maduro
El pla de la la discutida empresa de seguretat privada passa per contractar 5.000 soldats llatinoamericans
Mercenaris de Blackwater controlen els voltants de l’ambaixada de l’Iran a Bagdad el juliol del 2005. /
Erik Prince, el fundador de la controvertida empresa de seguretat privada Blackwater i destat partidari del president dels Estats Units, Donald Trump, ha estat impulsant un pla per desplegar un exèrcit privat per ajudar a enderrocar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro.
[Segueixi l’última hora de la situació a Veneçuela després de l’alçament de Guaidó]
Durant els últims mesos, Prince ha buscat inversió i recolzament polític per dur a terme l’operació en les files de partidaris de Trump i exiliats veneçolans rics. En reunions privades als Estats Units i Europa, Prince va dissenyar un pla per desplegar fins a 5.000 soldats contractats en nom del líder opositor Juan Guaidó.
Soldats llatinoamericans
Les fonts consultades van dir a Reuters que es començaria amb operacions d’intel·ligència per després desplegar entre 4.000 i 5.000 soldats contractats a Colòmbia i altres països llatinoamericans per dur a terme operacions de combat i estabilització. Prince preveu una força composta per "peruans, equatorians o colombians", ja que aquests soldats serien més acceptables políticament que si es tractés de soldats contractats als EUA, segons explica una font coneixedora del pla.
Erik Prince estaria buscant 40 milions de dòlars d’inversors privats. També apunta a obtenir fons dels milers de milions de dòlars en actius veneçolans que han sigut confiscats per governs de tot el món que imposen sancions a Veneçuela a través de l’OPEP, l’organització exportadora de petroli. No obstant, no està clar com l’oposició veneçolana podria accedir legalment a aquests actius.
La Casa Blanca no es pronuncia
El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Garrett Marquis, va declinar fer comentaris quan se li va preguntar si Prince havia proposat el seu pla a l’Administració dels EUA. Una font pròxima a la Casa Blanca assegura que el govern dels EUA no recolzaria aquest pla.
El portaveu de Guaidó, Edward Rodríguez, va afirmar que els representants de l’oposició de Veneçuela no han parlat sobre les operacions de seguretat amb Prince, que no ha volgut respondre a Reuters. El Govern de Maduro tampoc s’ha volgut pronunciar sobre aquest pla.
El perill d’una guerra civil
Alguns experts de seguretat nord-americans i veneçolans, han qualificat com “políticament inversemblant i potencialment perillós” perquè podria desencadenar una guerra civil. Un exiliat veneçolà pròxim a l’oposició hi va estar d’acord, però va dir que els contractistes privats podrien ser útils, en cas que el Govern de Maduro s’ensorri, per brindar seguretat mentre esperen una nova administració.
Un portaveu de Prince, Marc Cohen, va dir que el empresari "no té plans per operar o implementar una operació a Veneçuela" i es va negar a respondre més preguntes. Lital Leshem, el director de relacions amb els inversors de la firma de capital privat de Prince, Frontier Resource Group, va confirmar anteriorment l’interès de Prince en les operacions de seguretat de Veneçuela. "Ell té una solució per a Veneçuela, igual com té una solució per a molts altres llocs", va dir, negant-se a donar més detalls sobre la seva proposta.
Per a Prince, la improbable tàctica representa l’últim esforç en una llarga campanya per privatitzar la guerra. L’acabalat fill d’un magnat de recanvis de cotxes ha contractat contractistes de seguretat privada en zones de conflicte des de l’Àsia Central fins a l’Àfrica i l’Orient Mitjà.
"Veneçuela necessita un esdeveniment dinàmic"
Un dels arguments clau de Prince és que Veneçuela necessita un "esdeveniment dinàmic" per trencar l’estancament que hi ha des del gener, quan Guaidó, el cap de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, va declarar il·legítima la reelecció de Maduro el 2018.
Notícies relacionadesGuaidó va invocar la Constitució per assumir la presidència interina. Maduro ha denunciat Guaidó, que ha sigut recolzat per la majoria de les nacions occidentals, com un titella dels Estats Units que busca fomentar un cop d’estat.
Les institucions governamentals clau, incloses les militars, no han canviat la seva lleialtat a Guaidó malgrat la creixent pressió internacional per les sancions imposades pels Estats Units i els seus aliats. Guaidó ha emfatitzat que vol una resolució pacífica i els governs llatinoamericans que reconeixen la seva autoritat han instat a l’acció militar externa. Alts funcionaris nord-americans, sense descartar la intervenció armada, també han emfatitzat les mesures econòmiques i diplomàtiques per pressionar Maduro.
- Futur casino Aval del Consell de Garanties al Hard Rock sense beneficis fiscals
- 20 anys de la llei contra la violència de gènere Miguel Lorente: "Fa dues dècades, la violència masclista era un conflicte de parella"
- Tragèdia aèria. Azerbaijan Airlines Els EUA veuen "indicis" que Rússia va abatre l’avió
- Diferències En català i al Palau
- 20 anys de la llei contra la violència de gènere Una norma pionera subjecta a revisió