la segona de l'any

Tsipras se sotmet a una nova moció de confiança davant del Parlament

undefined47760943 and01  amman  jordan   14 04 2019   greek prime minister ale190417204840

undefined47760943 and01 amman jordan 14 04 2019 greek prime minister ale190417204840 / ANDRE PAIN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Afp

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, se sotmet aquesta nit a voluntat pròpia a un vot de confiança al Parlament amb l’objectiu d’enfortir la seva posició davant del triple desafiament electoral a Grècia: les eleccions europees i regionals del 26 de maig, seguides de les eleccions legislatives gregues, programades per a l’octubre.

Com era d’esperar, almenys 152 diputats dels 300  a l’Assemblea votaran a favor del Govern de Tsipras. “Sol·licito la confiança del Parlament i del poble de Grècia per al 26 de maig amb l’objectiu implementar en els pròxims quatre anys un pla de recuperació social”, ha anunciat el líder grec en el Parlament abans de la seva partida per a la cimera europea de Sibiu, a Romania. 

La iniciativa del primer ministre –es tracta del segon vot de confiança de l’any– es produeix després que l’poosició conservadora intentés censurar el viceministre de Salut, Pavlos Polakis. Després de quatre anys al poder, el líder del partit d’esquerra,  Syriza, encapçala les enquestes –amb un avantatge d’almenys el 5%– davant el seu principal oponent, Kyriakos Mitsotakis, líder del partit de dreta Nova Democràcia per a les pròximes eleccions legislatives.

“El vot a les eleccions europees i locals en principi es considera un vot secundari en comparació amb el vot nacional”, ha dit Thanassis Diamantopoulos, professor de Ciències Polítiques a la Universitat Pantion d’Atenes. I afegeix que “aquesta vegada, els comicis europeus són gairebé tan decisius per a Grècia amb els altres comicis”. 

Escut contra l’extrema dreta

Mentrestant, Tsipras, el mandat del qual finalitza a l’octubre, busca capitalitzar el “desenvolupament” econòmic del país sota la seva supervisió, ja que el país emergeix lentament sota el pes d’anys de mesures d’austeritat paralitzants. Dimarts, va anunciar un paquet d’alleujament fiscal assistència alsjubilats, un gest de seducció de l’electorat cansat de les retallades. L’oposició va descriure aquestes mesures com a “oportunisme polític” l’objectiu del qual és només “recomprar” els vots.

Malgrat la recuperació de l’economia des del2017  i la millora dels resultats macroeconòmics, els grecs estan lluitant per sortir d’una profunda recessió i unataxa d’atur  del 18%, la més alta de la zona euro. Elegit per primera vegada el gener del 2015, Tsipras, de 44 anys, és acusat per l’oposició de “trair” el seu electorattrair” després de ser forçat a abandonar les seves promeses preelectorals de “posar fi a l’austeritat”. 

Notícies relacionades

Com un dels pocs líders d’esquerra  actualment a la UE, Tsipras va basar la seva campanya electoral en el recolzament de les “forces progressistes” que servirien d’“escut”  contra l’extrema dreta. El moviment de Syriza cap al centre polític va quedar reflectit en el canvi de nom del partit, ara anomenat Syriza-Aliança Progressista. Alguns diputats del Moviment de Canvi –l’expartit socialista Pasok– i el seu exaliat nacionalista Anel –els independents– s’han unit també a les files de Syriza, igual com el petit partit d’Esquerra Democràtica, Dimar