Emergència nacional
Trump veta més firmes estrangeres acusades d'espionatge, com Huawei
En una nova estratègia per combatre aquestes empreses, el mandatari nord-americà prohibeix a companyies del seu país fer negocis amb les transnacionals sospitoses
El president nord-americà, Donald Trump, va declarar una emergència nacional per prohibir a les companyies del seu país utilitzar equips de telecomunicacions fabricats per empreses que suposadament intenten espiar els EUA, cosa que podria restringir els negocis amb firmes xineses com Huawei.
El mandatari va plasmar la seva decisió en una ordre executiva, que s’adreça contra els "adversaris estrangers" dels Estats Units, però no anomena específicament la Xina. L’ordre executiva no imposa automàticament restriccions a la compra d’equips de telecomunicacions, però dona al secretari de Comerç, Wilbur Ross, 150 dies per establir quines companyies han d’estar subjectes a noves limitacions per ser considerades un perill per a la seguretat dels Estats Units.
Concretament, Trump en l’ordre executiva va expressar preocupació per la possibilitat que companyies estrangeres utilitzin el seu accés a empreses nord-americanes per robar-los dades o sabotejar serveis essencials per al funcionament del país, com podria ser la xarxa de transports.
Una emergència nacional
Trump va proclamar l’ordre invocant una llei del 1977 que atorga autoritat al president per regular el comerç del país en resposta a una "emergència nacional". Sobre això, el mandatari va argumentar que la intromissió de firmes de països rivals en les telecomunicacions dels EUA suposa una "emergència nacional".
En un comunicat, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va considerar que la decisió de Trump busca "protegir els serveis i les tecnologia d’informació i comunicació" dels Estats Units.
"El president –va afirmar– ha deixat clar que aquesta Administració farà el que sigui necessari per mantenir els EUA segurs i pròspers, i per protegir-los dels adversaris estrangers que estan explotant de manera activa, i cada vegada més, les vulnerabilitats en la infraestructura i els serveis de tecnologia de la informació i les comunicacions".
En una decisió posterior a l’ordre executiva, el Departament de Comerç va incloureHuawei en una llista de companyies i persones a qui es prohibeix l’accés a tecnologia nord-americana.
Avancen les disputes
"La venda o transferència de tecnologia nord-americana a una companyia o persona de la llista requereix una llicència, i la llicència es pot denegar si la venda o la transferència perjudica la seguretat nacional dels EUA o els seus interessos en política exterior", va apuntar el departament.
A la pràctica, l’ordre executiva de Trump aguditza la batalla pel control de les xarxes 5G. Els Estats Units lideren una campanya global per impedir que les companyies xineses, com Huawei, es facin amb el control de les xarxes 5G, que permeten navegar per internet a molta més velocitat i podrien facilitar el desenvolupament de vehicles autònoms i tècniques per fer cirurgia per control remot.
De fet, el Govern nord-americà ha pressionat la Unió Europea (UE) perquè imposi restriccions sobre Huawei, que està al capdavant del desenvolupament de la tecnologia 5G. Washington té por que la Xina utilitzi les xarxes 5G de Huawei per a feines d’espionatge, unes acusacions que la companyia xinesa ha negat categòricament en el passat.
Guerra amb la Xina
Ja l’agost de l’any passat, Trump va firmar una llei que impedia als funcionaris dels EUA utilitzar a la feina equips de Huawei i d’altres proveïdors d’equips de telecomunicacions amb seu a la Xina, com ZTE.
Notícies relacionadesA més, la setmana passada, la Comissió Federal de Comunicacions (FCC, per les seves sigles en anglès) va prohibir a China Mobile,l’operador de telefonia mòbil amb més abonats a la Xina, l’accés al mercat dels EUA per motius de seguretat i va anunciar que estava revisant l’activitat d’altres operadors del gegant asiàtic. En declaracions a la premsa, un funcionari nord-americà, que va sol·licitar l’anonimat, va assegurar que la decisió de Trump no està relacionada amb l’escalada en la guerra comercial amb la Xina.
Divendres passat, els EUA va començar a aplicar una pujada d’aranzels del 10% al 25% a les importacions xineses per valor de 200.000 milions dòlars; i la Xina hi va contestar aquest dilluns amb un altre increment del 10 al 25% en els impostos a les importacions nord-americanes, valorades en 60.000 milions de dòlars. Aquestes tensions comercials han provocat inquietud i dubtes sobre l’evolució de l’economia global.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista