EL DILEMA BRITÀNIC
Corbyn trenca les negociacions amb May sobre el 'brexit'
zentauroepp47616813 pedestrians walk past placards featuring britain s prime min190403160540 /
El Partit Laborista ha tancat aquest divendres l’última via que li quedava a Theresa May i al seu acord sobre el ‘brexit’.Els laboristes han donat per acabades les converses entre el Govern i l’oposició, després de sis setmanes de trobades, sense cap progrés.
En una carta dirigida a la primera ministra, Jeremy Corbyn ha afirmat que les discussions han anat “tan lluny com es podia”. No obstant, la falta de flexibilitat de l’equip conservador i "la inestabilitat i debilitat creixents del seu Govern" fan inútil continuar les negociacions. "El Govern no ha variat fonamentalment la seva posició i les divisions en el Partit Conservador suposen que el Govern està negociant sense autoritat i sense capacitat per fer-ho".
Per la seva banda, la primera ministra ha acusat els laboristes d’"estar dividits" i no saber "si volen complir amb el ‘brexit’ o intentar anul·lar-lo convocant un segon referèndum".
Petició tardana i desesperada
May pot estar vivint els últims dies com a primera ministra. La dirigent fixarà la data de la seva renúncia en la primera setmana de juny. Així ho va anunciar dijous el president del Comitè 1922, Graham Brady, després d’una reunió amb May en la qual segons sembla hi va haver llàgrimes. Això conduirà a l’elecció d’un nou líder dels conservadors, presumiblement durant l’estiu.
Els laboristes temen que el successor no estaria obligat a respectar un acord sobre el ‘brexit’ pactat entre l’actual Executiu i l’oposició. Aquests dubtes, "sobre l’habilitat del Govern per dur a terme qualsevol compromís que s’acordi", han pesat, assenyala Corbyn, en la decisió d’acabar les discussions.
May va recórrer a Corbyn, a qui sempre va menysprear olímpicament, com a últim recurs, després de tres temptatives fracassades d’aconseguir a la Cambra dels Comuns l’aprovació de l’acord sobre el ‘brexit’, ratificat pels Vint-i-set al novembre. Va ser una petició d’ajuda tardana i desesperada, que va indignar nombrosos diputats d’un partit i de l’altre.
Per als conservadors era impensable i humiliant estar en converses i a les mans d’"un marxista". Per als laboristes no era qüestió de treure les castanyes del foc a May i al seu equip, després de tres anys caòtics, ignorant les forces d’oposició.
Corbyn assenyala, en la seva carta, que les converses s’han desenvolupat en un ambient "constructiu". I "ha quedat clar que, tot i que en algunes àrees el compromís ha sigut possible, no hem aconseguit resoldre les importants diferències entre nosaltres". En aquesta situació, adverteix que, sense canvis significatius, els laboristes "continuarem oposant-nos a l’acord del Govern, perquè no creiem que protegeixi llocs de treball, nivell de vida o la indústria a la Gran Bretanya".
Sortida sense acord en l’horitzó
En els últims mesos s’ha donat com a imminent el final de la primera ministra unes quantes vegades. Però ara les opcions se li han acabat. May ha planejat una quarta votació sobre l’acord del ‘brexit’en la primera setmana de juny. En aquest cas es tractarà, no d’una moció, com en les ocasions anteriors, sinó del mateix projecte de llei per si mateix.
L’aposta és arriscada, després de la ruptura amb els laboristes i sabent que els ‘tories’ de línia dura mai acceptaran un ‘brexit’ amb l’actual sistema de salvaguarda (backstop), ideat per Brussel·les, per resoldre el problema de la frontera a Irlanda del Nord. Les possibilitats que sigui aprovat són gairebé inexistents i la primera ministra no podria tornar a presentar-lo en el mateix període de sessions.
L’anunci de Brady, sobre la data per al relleu de la primera ministra, va provocar la caiguda més gran de la lliura esterlina en els últims tres mesos. May haurà de marxar sense un acord i això augmenta la possibilitat d’una sortida del Regne Unit sense cap pacte. Com explicava la cap de la secció de política de la BBC, Laura Kuenssberg ,"amb aquest panorama, no hi ha un camí legal per bloquejar la possibilitat que marxéssim sense un acord a l’octubre. Si no hi ha llei, ni votacions vinculants, no hi ha una ruta tècnica per fer-ho".
Tampoc hi ha possibilitat d’una segona consulta. "Els que volen un altre referèndum, necessiten trobar el camí per canviar la llei i poder celebrar-ho. Sense llei per esmenar, no hi ha manera de canviar la llei".
Indignació empresarial
Notícies relacionadesEl fracàs de May per aconseguir la ratificació de l’acord influirà en la batalla dels aspirants al lideratge conservador. "Els anirà bé als qui com [Boris] Johnson volen un ‘brexit’ més dur, més radical", assenyala el comentarista del ‘Financial Times’, James Blitz. "I la pressió estarà sobre els candidats, perquè competeixin entre si, sobre el seu compromís amb un ‘brexit’ sense acord, quan apareguin davant els 120.000 militants ‘tories’.
L’estancament i les pitjors perspectives possibles per al ‘brexit’ al final del túnel indignen el món dels negocis. La directora general de la Confederació de la Indústria Britànica (CBI), Carolyn Fairbairn, lamentava "un altre dia de fracàs polític, un altre dia descoratjador per a les finances britàniques. Sis setmanes malgastades, amb la incertesa paralitzant la nostra economia".
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034