CAMÍ DE LES URNES
Grècia vota per primera vegada en les eleccions europees després del rescat financer
Els comicis al Parlament europeu són vistos al país hel·lè com un plebiscit intern previ a les eleccions parlamentàries d'octubre
zentauroepp48208596 yan05 athens greece 18 05 2019 a man walks in front of190521132811 /
Fa gairebé un any que va acabar el rescat financer a Grècia i ara, aquest diumenge que ve, els grecs hauran d’anar a les urnes per votar qui serà el partit majoritari en el Parlament d’una institució, la Unió Europea, que va posar Grècia al caire de l’abisme econòmic fa gairebé un lustre.
Segons les estadístiques, Grècia és un dels països més euroescèptics de la Unió, i, per tant, segons la lògica, aquestes eleccions haurien de ser vistes com una cosa no gaire important. El sentit comú indica quel’abstenció –que és ja per si mateix normal en les eleccions europees– hauria de ser molt alta.
Però no serà així: Grècia votarà aquest diumenge i ho farà, s’espera, en massa. El país hel·lè veu aquests comicis com a crucials. “Les eleccions europees tenen lloc just abans de les eleccions al Parlament grec a l’octubre –escriu l’analista grega Zoe Alipranti–. Això ja va passar el 2014, i llavors Tsipras les va guanyar per primera vegada, cosa que li va servir per catapultar-se al poder. De fet, després d’aquestes eleccions, Tsipras va dir que el resultat li treia tota la legitimitat moral al Govern per continuar amb les polítiques d’austeritat”.
Ara la història es repeteix (però a la inversa): Tsipas, el 2014, va avançar i va sobrepassar el partit del Govern, el conservador Nova Democràcia (ND). Ara és l’ND el que espera desbordar i deixar fora de combat el seu oponent, Syriza, en l’Executiu des del 2015. Tots els sondejos ho indiquen.
Els comicis d’aquest diumenge, tot i que siguin per escollir els representants grecs per a un Parlament a milers de quilòmetres, seran un plebiscit: el resultat marcarà el camí cap a l’oficina del primer ministre a Atenes.
Obligat votar
La llei electoral grega estipula que el vot, en qualsevol elecció, és obligatori: que tota persona major de 18 anys –en el cas de les eleccions europees són 17 anys– ha d’anar per la força al col·legi electoral a dipositar el seu vot. Si no ho fa podria comportar alguns mesos de presó i una multa. Però la norma no s’implementa. És una cosa normal a Grècia: fumar en espais tancats i conduir moto sense casc també és il·legal al país hel·lè; i tothom ho fa.
Així, Grècia escollirà21 diputats per al Parlament Europeu d’un total de 751 (comptant els britànics; quan marxin, seran 705, però Grècia no guanyarà parlamentaris). I la majoria, segons els sondejos, se’ls emportarà Nova Democràcia. S’espera que el partit conservador, que és dins del grup del Partit Popular Europeu (PPE) –el mateix que el PP espanyol i la CDU de Merkel– guanyi el 35% dels vots; pel 25% de Syriza.
I això que ND va ser la formació que governava quan la troica va imposar unes mesures d’austeritat que van resultar sagnants per a Grècia. “Entre la gent conservadora grega hi ha recel a la UE, per descomptat, però crec que n’hi ha molt més cap a Tsipras. Així que ells veuen unes eleccions com una forma de votar en contra de Syriza”, diu Eliana, una jove grecoalemanya.
“La part de la meva família grega és molt conservadora i odia Tsipras amb tota la seva ànima. No sé si votaran ND, però sí que sé que mai votarien Syriza. Pensen que el Govern actual els robarà tots els diners si es manté”, explica.
Incertesa
La situació, per a Tsipras, és complicada, perquè tant per a les eleccions d’aquest diumenge com per a les parlamentàries gregues programades per a l’octubre, absolutament tots els sondejos vaticinen que Syriza perdrà la majoria a la Cambra baixa grega. Per això, per intentar parar el cop, els rumors a Atenes apunten que, si les eleccions europees van molt malament, Tsipras estudiarà avançar els comicis grecs al juny.
Notícies relacionadesEl primer ministre grec viu en una carrera contrarellotge per salvar la seva popularitat: “Cada dia que passa crec que la gent s’adona més en les seves vides de com ha canviat la situació –va dir Alexis Tsipras en una entrevista aquest dilluns en el ‘Financial Times’. Esperar em beneficia, perquè de vegades hi ha un retard entre el moment de prendre decisions crucials i quan la gent s’adona dels canvis que porten, especialment en l’economia. Tinc la sensació que els grecs just ara comencen a adonar-se dels beneficis de la recuperació econòmica”.
Però la popularitat de Tsipras se’n ressent, i la dreta, que olora sang, està galvanitzada. Fa uns dies, la premsa grega va publicar diverses imatges del primer ministre de vacances en un iot privat l’estiu passat: just una setmana després dels incendis de Mati, que van matar, en una tarda, 102 persones. L’oposició se li ha llançat al coll.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034