ELECCIONS EUROPEES

La Lliga de Salvini arrasa a Itàlia,

El Partit Demòcrata i el Moviment 5 Estrelles es disputen un segon lloc molt disputat

zentauroepp48337681 italian deputy prime minister and leader of far right league190527001334

zentauroepp48337681 italian deputy prime minister and leader of far right league190527001334 / ALESSANDRO GAROFALO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Les projeccions per a Itàlia s’han complert. El partit de La Lliga liderat per Matteo Salvini seria el primer partit d’Itàlia, d’acord amb els sondejos a peu d’urna que li atribueixen entre un 27% i un 31% dels vots. El segon lloc se’l disputen els progressistes del Partit Demòcrata (PD) amb un lleu avantatge sobre els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S), amb un 20,5%-24,5% segons alguns sondejos i entre un 21,5% i un 24,5% segons els altres.

Aquests resultats són el reflex del canvi en el poder que s’està coent a Itàlia. En les passades eleccions europees del 2014, la Lliga només va aconseguir el 6% dels sufragis i en les generals del 2018 en va obtenir el 17,4%. “Primer partit d’Itàlia, gràcies”, ha tuitejat el polèmic Salvini després que es coneguessin els resultats. 

Des del Partit Demòcrata, se celebren els resultats ja que aquests comicis suposen la primera remuntada electoral després de quatre anys.  A les generals de març de l’any passat, el PD va passar del 40% en les europees del 2014 a un 18,7% . “Hi ha molta feina a fer, però sembla que estem en la direcció correcta”, ha comentat Andrea Orlando, un dels dirigent del partit.

Els Verds, fora

L’antisistema M5S fundat per Beppe Grillo va aconseguir entre un 18,5% i un 23% dels vots, després d’haver aconseguit un 32,7% en les generals del 2018. Forza Italiapartit fundat per Silvio Berlusconi, estaria entre un 8% i un 12%.

Els altres partits, des de l’esquerra comunista i els d’Europa Verda no haurien aconseguit arribar al llistó del 4%, mentre que l’extrema dreta de Germans d’Itàlia (FdI) rondaria entre el 5% i el 7%. +Europa d’Emma Bonino hauria aconseguit entre un 2,5% i un 4,5%, és a dir a prop de no poder entrar a l’Eurocambra.

La participació a Itàlia es manté en nivells lleument més baixos que en les últimes cites electorals: un 53% de l’electorat ha anat a les urnes, davant el 58,6% en els comicis europeus del 2014 i un 58,4% en les generals del 2018. 

Líder de l’euroescepticisme

Els primers comentaris dels analistes apunten que aquests resultats tindran conseqüències per al Govern nacional, format per la Lliga i l’M5S, ja que la correlació de forces s’ha intercanviat. “Continuem tenint la majoria del Parlament”, ha apuntat Luigi Di Maio, cap polític de l’M5S i vicepresident de l’Executiu. L’altre vicepresident és Salvini, de la Lliga.

Notícies relacionades

Pel que fa a l’Eurocambra, Salvini es confirma com a líder dels euroescèptics i contra “l’actual Europa”,tot i que els resultats provisionals dels altres països semblen deixar-lo com un general amb un exèrcit que s’ha quedat lluny de les seves expectatives

La jornada de les europees coincidia a Itàlia amb un vot municipal a gairebé 8.000 ajuntaments, entre els quals cinc capitals de regió, i amb l’elecció de la nova junta regional del Piemont (Torí), l’única del nord governada per l’esquerra. Segons els sondejos a peu d’urna els progressistes haurien perdut a favor d’una gran coalició de tots els partits del centredreta.