Guerra comercial

Huawei reclama a la justícia dels EUA que acabi amb el boicot com més aviat millor

La tecnològica adverteix que l'assetjament de Washington perjudicarà 3.000 milions d'usuaris

86259dde-e2db-450b-a0b4-57088747f6da-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La tecnològica xinesa Huawei ha sol·licitat a la justícia nord-americana que declari inconstitucional com més aviat millor el boicot als seus productes. La companyia ha recordat que Washington no ha aportat encara cap prova que apuntali les seves acusacions d’espionatge i ha remarcat que l’assetjament està castigant milions d’usuaris de tot el món. Les revelacions han arribat aquest matí en una conferència de premsa celebrada a la seva seu de Shenzhen (província del sud de Guangdong), on ha quedat resumida la seva doble estratègia en aquests temps convulsos: una musculosa campanya de relacions públiques per vèncer les insídies i respostes judicials contra les lleis nord-americanes.

Al centre de la batalla judicial hi ha la llei d’autorització de defensa nacional aprovada l’any passat que prohibeix l’ús de productes de Huawei a les agències oficials i als seus contractistes. La companyia va demandar mesos enrere el Govern nord-americà davant d’un tribunal de Texas perquè, segons el seu parer, aquella norma vulnera almenys tres preceptes constitucionals i trenca la separació de poders. Està previst que la vista oral comenci el 19 de setembre i és evident que els terminis judicials juguen en contra d’una companyia en situació crítica. Per això ha presentat aquest dimecres (ahir als Estats Units) una moció de judici sumari per la qual sol·licita al jutge que aixequi aquesta prohibició abans de la conclusió del procés.

Últim recurs

"El sistema judicial ésl’últim recurs per obtenir justícia. Huawei té confiança en la independència i la integritat del sistema judicial nord-americà”, ha afirmat Song Liuping, cap dels serveis jurídics de l’empresa, en una conferència a la qual ha assistit EL PERIÓDICO.

Huawei està encaixant bona part de les bufetades de la guerra comercial. La campanya de demolició de Washington, justificada en un presumpte risc per a la seva seguretat nacional, inclou insídies, lleis ad hoc i pressions a governs perquè secundin el seu boicot. "Els polítics nord-americans estan utilitzant tota la força d’un país per perseguir una companyia privada. No és normal, mai s’havia vist en la història", ha declarat Song. "No hi ha proves, no hi ha res. Només especulacions", ha conclòs. I ha advertit sobre l’inquietant precedent que senti: "Avui són les telecomunicacions i Huawei. Però demà podria ser la teva indústria, la teva companyia i els teus usuaris".

Song també ha incidit en els 3.000 milions d’usuaris repartits en 170 països que han quedat afectats. En el seu discurs ha remarcat els danys col·laterals que patiran els Estats Units:  les 1.200 companyies nord-americanes que venen tecnologia a Huawei, les desenes de milers de treballadors que ocupen i les vastes zones rurals sense banda ampla en les quals Huawei planeja instal·lar les seves xarxes. "La connectivitat és un dret humà bàsic i el Govern dels Estats Units l’està posant en risc", ha emfatitzat.

Llista negra

Trump va incloure recentment la companyia en una llista negra que prohibeix a les seves companyies vendre’ls tecnologia sense una autorització governamental expressa. A Huawei se li amunteguen les males notícies des d’aleshores. Google i els principals proveïdors de xips i semiconductors han trencat els seus vincles comercials mentre el Regne Unit i el Japó han retardat els llançaments dels últims telèfons Huawei.

Notícies relacionades

L’angoixant campanya nord-americana planteja fins a quin punt està amenaçada la companyia que avui és líder global en telecomunicacions i només té per davant Samsung al sector de la telefonia. Els seus riscos es concentren a les xarxes 5G, en què Huawei avantatja en dos o tres anys els seus competidors occidentals. La companyia ha estat acumulant inventaris i diversificant la seva cartera de proveïdors en els últims temps, ha dit per tranquil·litzar Song, i els seus més de 40 contractes firmats asseguren el funcionament normal en un o dos anys.

Washington i Pequín ofereixen motivacions oposades sobre l’assumpte. La primera veu la companyia com un espia a les ordres del Partit Comunista de la Xina. La segona acusa Trump de pretendre expulsar-la del mercat a puntades de peu perquè posa en riscl’hegemonia nord-americana. Els indicis recolzen la versió xinesa. Trump va ignorar recentment la presumpta amenaça a la seva seguretat nacional a l’anticipar que la pressió sobre la firma xinesa podria ser negociada en el context de la guerra comercial. I els seus assessors han aclarit que és "deu vegades millor matar Huawei que firmar qualsevol acord comercial".