INVESTIGACIÓ DEL 'RUSIAGATE'

Mueller tanca l'oficina del fiscal especial recordant que "imputar el president no era una opció" per a ell, però que el Congrés pot actuar

El fiscal especial reitera que estava limitat per les normes del Departament de Justícia, però torna a remarcar que no van exonerar el mandatari de possible obstrucció a la justícia

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquest dimecres, en la seva primera compareixença pública després de dos anys dirigint la investigació del Rússiagate, el fiscal especial Robert Mueller s’ha negat a exonerar completament el president dels Estats Units, Donald Trump d’un possible crim d’obstrucció a la justícia. "Si haguéssim tingut confiança que el president no va cometre un crim, ho hauríem dit", ha reiterat Mueller, que ha explicat que "imputar el president amb un crim no era una opció" que la seva oficina pogués "considerar" per les normes del Departament de Justícia del qual depenien.

Mueller, com ja feia també en el seu informe, ha recordat que la Constitució permet un altre procés, una referència a la capacitat del Congrés d’investigar  i iniciar un procés d’'impeachment’. I el cas és molt lluny d’estar tancat, malgrat que Donald Trump hagi tuitejat aquest missatge després de la compareixença del fiscal especial. 

La compareixença de Mueller torna a reobrir l’intens debat sobre els eixos de la seva investigació, en què ha recordat que es van provar els "repetits i sistemàtics esforços" de Rússia per interferir en les eleccions presidencials dels EUA, un tema que ha remarcat que "mereix l’atenció de tots els nord-americans", però "noes van trobar prou proves" de cooperació de Trump i la seva campanya amb la ingerència del Kremlin i no es va acusar Trump d’obstruir la investigació, però tampoc se'l va exonerar. I el missatge amb el qual ha volgut acomiadar-se Mueller, que ha anunciat el tancament formal de l’oficina del fiscal especial i la seva dimissió i el seu retorn a la vida privada, ésque l’informe conté tot el que vol dir.

"L’informe és el meu testimoni", ha declarat en una intervenció de prop de 20 minuts, després de la qual no ha acceptat preguntes i en la qual ha mostrat la seva reticència a comparèixer al Congrés; ha afegit, també, que si arriba a fer-ho no anirà més enllà del que hi ha en el mastodòntic document. "Joprenc la decisió de no parlar-ne més[...] No crec que sigui apropiat que jo parli més de la investigació o que parli d’accions del Departament de Justícia i del Congrés", ha afegit. "L’informe és la conclusió final i no comentarem res sobre altres conclusions o hipòtesis".

Lluita de narratives

El fiscal especial va entregar el seu informe amb les conclusions de la seva investigació el març al Departament de Justícia, dirigit per William Barr. Aquest dos dies després va fer públic un resum de quatre pàgines en què assegurava que en les indagacions no s’havien trobat proves de col·laboració entre Trump i la seva campanya amb l’operaciód’interferència de Rússia en les eleccions presidencials i també apuntava que el document no acusava Trumpd’obstrucció a la justícia tot i que tampoc l’exonerava. El president i el seu equip es van llançar immediatament a celebrar el document amb el missatge "no col·lusió, no obstrucció" i el mandatari va reincidir en les seves crítiques que tota la investigació havia sigut una "caça de bruixes", una cosa que Mueller indirectament ha qüestionat d’una manera tàcita aquest dimecres recordant que "els assumptes investigats van ser de crucial importància".

Notícies relacionades

Trump i Barr van aconseguir imposar aquesta narrativa però es va començar a desarticular quan el 18 d’abril el document sencer, tot i que amb parts classificades, es va facilitar al Congrés i es va fer públic.  Trump va continuar insistint que quedava completament exonerat però el document inclou 11 episodis de potencial obstrucció a la justícia. I Mueller reconeixia el poder del Congrés per fer els passos següents en aquesta investigació.

A partir d’aquell moment la lluita política s’ha intensificat i enquistat a Washington.  Trump i l’Administració s’han negat a facilitar l’informe íntegre, sense parts classificades, així com a respondre a citacions i compareixences sol·licitades pels demòcrates, sota control de la Cambra baixa. S’ha declarat una guerra entre l’executiu i el legislatiu. I els demòcrates, atrapats en el debat intern de si posar en marxa o no un procés d’'impeachment’, han acusat el president de crear "una crisi constitucional" amb la seva actitud cap a les cambres.