INCERTESA A PARÍS
«Una missa no canvia les coses»
Als comerciants de la zona de Notre-Dame els preocupa el seu futur mentre durin les obres de reconstrucció de la catedral
Dos mesos després del’espectacular incendi que va devorar la coberta i la famosa agulla de Viollet Le Duc, la catedral de Notre-Dame va celebrar la seva primera missa aquest dissabte davant d’un reduït grup de 30 persones, majoritàriament sacerdots i voluntaris que participen en les tasques de reconstrucció. Va ser una cerimònia particular que va deixar la imatge insòlita dels sacerdots amb cascos d’obra perquè els treballs per consolidar l’estructura del temple no han acabat i calia respectar les mesures de seguretat.
L’ofici religiós va coincidir amb la vigília de l’anomenada festa de la dedicació –la consagració del temple– que Notre-Dame solia commemorar cada 16 de juny, i es va desenvolupar durant gairebé una hora a la capella de la Verge, situada rere el cor que acollia la famosa corona d’espines que es va deslliurar de les flames.
“La catedral segueix viva perquè celebrem l’eucaristia”,va dir l’arquebisbe de París, Michel Aupetit, a l’inici de la missa, retransmesa en directe per un canal catòlic de televisió i seguida als seus telèfons mòbils per alguns fidels apostats a les tanques que envolten el temple, convertit ara en una gran zona d’obres. “La vida no s’atura. Aquesta nit es produeix un nou punt de partida”, declarava a la premsa Olivier de Cagny, rector d’una diòcesi propera.
Incertesa
Creients i no creients que passejaven al costat de grups de turistes pels voltants de Notre-Dame, destacaven la força simbòlica d’aquesta primera eucaristia, celebrada enmig de les runes, sota l’impressionant esvoranc que l’agulla desapareguda va obrir a la cúpula i amb munts de runa visible a l’interior.
La primera missa a la catedral de Notre-Dame després de l’incendi. /
Tot i que per als comerciants de la zona continua pesant la incertesa sobre el futur dels seus negocis.incertesa sobre el futur dels seus negocis “Ara hi ha gent. Però aquest hivern no sabem què passarà. La missa d’avui no canvia les coses”, assenyalava amb pesar Annie, propietària d’una botiga de souvenirs del carrer del Claustre que tenia en la part posterior de l’establiment dos fotografies del dia del sinistre.
Després de l’incendi, el seu local va estar tancat durant cinc setmanes. Com ella, molts dels gairebé trenta comerços afectats pel desastre de Notre-Dame esperen que els ajuts promesos pel Govern es facin realitat.
Res concret
“Moltes promeses, però res concret”, es queixa Annie. El ministre d’Economia, Bruno Le Maire, s’ha compromès davant de l’associació de comerciants del barri de Notre-Dame a recolzar els afectats i a analitzar diferents modalitats d’ajuda, entre les quals la creació d’un fons de garantia. Però de moment, no hi ha res definit.
Notícies relacionadesDes del 15 d’abril, treballen entre 60 i 150 obrers en un ampli perímetre tancat que inclou l’esplanada de la catedral des de la qual es divisen les dues torres del monument gòtic. Les obres per consolidar l’estructura podrien prolongar-se fins i tot diverses setmanes i el ministre de Cultura, Frank Riester, advertia aquest dissabte que persisteix el risc que la cúpula cedeixi.
Així mateix va indicar que la reconstrucció pot superar els cinc anys que s’ha fixat el president francès, Emmanuel Macron. “No s’ha de confondre velocitat amb precipitació”, assenyalava a l’emissora ‘Europe 1’.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim