HI VAN MORIR 298 PERSONES

El fiscal holandès acusa diversos ciutadans russos de l'abatiment de l'avió malaisi a Ucraïna

Tots ells ocupaven càrrecs a les milícies i les forces insurgents prorusses a Donetsk en el moment de la tragèdia

Moscou ha negat reiteradament la seva participació en els fets i n'ha ofert nombroses versions contradictòries

zentauroepp43466955 file photo  a malaysian air crash investigator inspects the 181004124703

zentauroepp43466955 file photo a malaysian air crash investigator inspects the 181004124703 / MAXIM ZMEYEV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La Fiscalia holandesa ha acusat aquest dimecres d’assassinattres ciutadans russosi un ucraïnèsper la seva participació en l’abatiment, el juliol del 2014, del Boeing 777 de Malaysia Airlines a l’est d’Ucraïna, en què van morir 298 personesIgor Girkin, anomenat Strelkov (tirador), un veterà de les guerres de Txetxènia i Iugoslàvia que ocupava llavors el càrrec de ministre de Defensa en l’autoproclamada República Popular de Donetsk (DNR, en les sigles en rus) i que últimament havia intervingut amb freqüència davant la premsa local, és el nom de més rellevància dels mencionats.

Contactat telefònicament per EL PERIÓDICO, Girkin s’ha limitat a contestar el següent, abans de penjar de forma abrupta: “Li diré el mateix que a tots; no faré cap comentari i els rebels no van fer caure l’avió”.  

Els altres dos encausats amb passaport rus són Serguei Dubinkin, al capdavant dels serveis secrets de la DNR, que, d’acord amb l’espionatge ucraïnès, és també membre del GRU, el servei militar d’intel·ligència de Rússia, i Oleg Pulatov, el seu subordinat i encarregat de desplegar la bateria de míssils BUK al lloc des d’on es va disparar el míssil. El quart sospitós és Leonid Járchenko, un ucraïnès, també vinculat a les operacions de trasllat de l’arma.

Tots ells havien sigut identificats com asospitosos per l’equip d’investigadors internacionals que dirigeix les indagacions i que presentarà immediatament a les autoritats russes una sol·licitud per interrogar-los. S’han emès ordres internacionals de crida i cerca per part de les autoritats judicials holandeses, que han fixat per al 9 de març del 2020 la data de la vista. A Holanda es descarta que Moscou accedeixi finalment a extradir els seus propis ciutadans, perquè la Constitució russa ho prohibeix expressament, i els acusats seran jutjats finalment in absentia.      

Una unitat de l’Exèrcit rus

La llançadora antiaèria BUK que va abatre l’avió malaisi, segons va determinar la investigació fa un any, pertanyia a la 53è Brigada Antiaèria de l’Exèrcit rus, amb base a Kursk, a l’oest de Rússia. Va ser traslladada de manera secreta al territori ucraïnès des del veí país poc abans de la tragèdia aèria i va ser repatriada tot just conèixer-se que havia sigut abatut un avió de passatgers.

Notícies relacionades

Paul Paulissen, cap de la policia holandesa, ha destacat durant la roda de premsa en què s’han anunicat les inculpacions que amb el seu treball no s’acabava el procés judicial, previst per a l’any que ve, i que a partir d’ara s’intentarà determinar els integrants de la cadena de comandament que va ordenar disparar, amb la qual cosa no es descartennoves acusacions. Paral·lelament, Bellingcat, una pàgina d’investigació, ja ha publicat els noms de diversos sospitosos addicionals, a més delsdelsquatre acusats. En la seva majoria són ciutadans russos vinculats al GRU rus, tot i que també hi ha alguns ucraïnesos prorussos. "La nostra investigació és independent de l’oficial", ha advertit la publicació.      

Rússia, que en tots els anys transcorreguts des de la demolició ha ofert diferents versions que es contradeien entre si, ha tornat a negar totes les revelacions. "Una vegada més, es tornen a formular acusacions totalment infundades", resa una declaració emesa pel Ministeri d’Exteriors. Moscou té dret de veto en el Consell de Seguretat de l’ONU, la qual cosa impedeix formar un tribunal internacional ad hoc. És la justícia d’Holanda, país amb el nombre de víctimes mortals més elevat, la que ha assumit la tasca d’enjudiciar els responsables.