CONFLICTES BILATERALS

Xi visita per primera vegada Pyongyang amb un missatge de pressió a Trump

Els líders de la Xina i els EUA es reuniran la setmana que ve en la cimera del G-20 a Osaka

zentauroepp48697074 in this june 18  2019 photo  people watch a tv news program 190619121158

zentauroepp48697074 in this june 18 2019 photo people watch a tv news program 190619121158 / Lee Jin-man

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Xi Jinping ha tardat set anys a visitar el vell aliat i el moment triat no és casual. El president xinès serà rebut per Kim Jong-un tot just una setmana abans de bregar amb Donald Trump la confusa bateria de conflictes bilaterals durant la cimera del G-20 a Osaka. El missatge és clar: el conflicte nord-coreà, remarcat a l’agenda internacional de Trump, no es resoldrà sense Pequín.

Serà la primera visita d’un president xinès a Pyongyang des de la de Hu Jintao el 2005. Era habitual que els líders xinesos elegissin el seu veí per a la seva primera visita internacional com una cortesia diplomàtica. Xi va trencar la casuística per remarcar la seva ira cap aquell noi arrogant que ignorava les seves peticions d’assossec i s’embarcava en una delirant espiral que amenaçava de provocar una guerra nuclear al seu pati del darrere. Però Kim va obrir la via diplomàtica en el seu històric discurs d’Any Nou del 2018 i va desencadenar el frenesí. El dictador nord-coreà ha visitat Pequín quatre vegades en un any i va tornar la invitació a Xi en l’última. Ignorar-la més temps hauria sigut una descortesia pròxima al desafiament.

La cimera ofereix avantatges innegables a tots dos. A Kim no li costarà vendre-la com l’epítom del seu rol de líder global respectat per les primeres potències. I Xi li permetrà anar a Osaka amb més munició. La guerra comercial empresa per Trump ha empès al fangar les relacions bilaterals i els experts assenyalen Osaka com l’última oportunitat per a una treva improbable. Washington ha suggerit que col·locarà sobre la mesa de negociació no només la tecnològica Huawei i l’expansió militar almar del Sud de la Xina. També Taiwan i Hong Kong, qüestions nuclears que descomponen sense remei Pequín. Corea del Nord sembla el perfecte contrapès.

Pressió

Notícies relacionades

L’estratègia nord-americana de màxima pressió sobre Pyongyang, amb la qual intenta asfixiar-la perquè firmi qualsevol acord, és utòpica sense Pequín. No és descartable que Corea del Nord apostés per la via diplomàtica el 2018 empesa pel ferri compliment xinès de les sancions econòmiques. Però a Pequín, que concentra el 90% del comerç nord-coreà, li sobren raons avui per rebaixar aquell entusiasme sancionador. El secretari de Defensa nord-americana, Patrick Shanahan, va fer públic recentment un informe de 32 pàgines amb fotografies de satèl·lit de vaixells de càrrega nord-coreans aprovisionant-se en ports xinesos.

El procés de desnuclearització nord-coreà està encallat des que Trump i Kim van marxar de la seva segona cimera a Hanoi sense cap acord. Els seus últims llançaments de míssils de curt abast remarquen que la paciència nord-coreana s’esgota i la premsa oficial li ha donat a Trump fins a final d’any perquè mostri més compromís. Només la Xina és capaç de moure el conflicte embussat cap endavant o enrere. La visita de Xi serà escrutada des de Seül, frustrada també perquè la tossuderia de Trump per mantenir les sancions econòmiques arruïna la seva voluntat de pacificar la península.