FACCIONS CRIMINALS RIVALS

Almenys 57 morts en un enfrontament entre bandes en una presó al Brasil

Un total de 16 dels assassinats van ser decapitats al Centre de Recuperació Regional d'Altamira

zentauroepp9587224 barcelona 19 12 2008 sociedad prision de trinitat vella   ce190729183726

zentauroepp9587224 barcelona 19 12 2008 sociedad prision de trinitat vella ce190729183726 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Almenys 57 presos van morir aquest dilluns en un enfrontament entre bandes rivals de l’estat amazònic de Pará, al nord del Brasil, segons van informar fonts oficials.  L’espant va augmentar al conèixer-se que 16 reclusos van serdecapitats. Es calcula que20 interns es troben ferits de gravetat. La Superintendència del Sistema Penitenciari de Pará (Susipe) va assenyalar que el detonador de la violència va ser un enfrontament entre faccions de bandes de narcotraficants Comando Vermelho, de forta incidència a Rio de Janeiro, i CCA. Tot va començar durant l’esmorzar. Els incidents es van estendre al llarg del matí. Dos agents carceraris van ser presos com a ostatges. Van ser alliberats després d’una llarga negociació intervinguda per la policia civil i els fiscals.

El servei penitenciari brasiler té des de fa temps la marca de l’horror. El maig passat van morir 57 presos morts a quatre presons de Manaus, capital de l’estat de l’Amazones, al nord-est del país. El setembre del 2018, set detinguts van perdre la vida al Centre Regional de Recuperació d’Altamira (CRRALT). Durant el motí, un grup de 16 presoners va intentar escapar-se de la unitat sense èxit.

Superpoblació carcerària

"Atapeirem la presó de bandits. ¿Està malament? Jo prefereixo la presó atapeïda de bandits que un cementiri ple d’innocents", va assegurar Jair Bolsonaro durant la campanya electoral que el va portar a la presidència. Segons xifres del 2016, el Brasil compta amb la tercera població de presos més gran del món: llavors eren 726.712 interns. Els especialistes en qüestions de seguretat no dubten a considerar aquestes xifres sobrepassades per una realitat marcada per presidis anacrònics on impera l’amuntegament i que són gestionats amb baix pressupost com a conseqüència de l’ajustament estatal.

Notícies relacionades

L’altre gran problema té a veure que la meitat dels detinguts manca de condemna ferma. L’oenagé Conectas estima que el 75% de les unitats penitenciàries són gestionades pel crim organitzat. El 2017, l’Exèrcit va decomissar en 31 presons un total de 10.882 armes, la qual cosa equival a una per cada dos reclusos.

Els drames carceraris van començar a fer-se visibles l’octubre del 1992, quan va tenir lloc a São Paulo l’anomenada matança de Carandiru. Una revolta massiva va acabar amb la mort de 111 reclusos per part de la Policia Militar de l’Estat. El nom de Carandiru està associat des d’aleshores a la violació de drets humans més gran en la història del Brasil.