ALERTA SANITÀRIA
El brot d'Ebola al Congo mata més de 1.800 persones en un any
Rwanda tanca la frontera després de la mort de dos malalts a Goma i l'aparició d'un tercer cas
El brotd’Ebola al nord-est de la República Democràtica del Congo (RDC) ha segat la vida de més de 1.800 persones des que es va decretar, fa ara un any, i encara segueix sense control. Ahir dimecres va morir el segon malalt a Goma, una gran ciutat a l’est del país, i un tercer pacient va donar positiu, uns fets que han encès les alertes a la regió. A més, a la província veïna de Kivu del Sud, 15 persones han sigut posades en quarantena. Es tracta de la primera vegada que es denuncien casos sospitosos de la malaltia en aquesta zona.
“El pacient confirmat d’Ebola a Goma ha mort, ja s’han pres totes les mesures per reduir la cadena de contaminació”, va explicar a l’agència Associated France Press Jean-Jacques Muyembe, el nou responsable designat per la presidència congolesa per coordinar la resposta a l’epidèmia.
El mort havia arribat al centre de tractament l’onzè dia de malaltia, una cosa inútil perquè la malaltia ja estava en un grau molt avançat”, va explicar el seu metge, el doctor Aruna Abedi. “Demanem a la població que no oculti els casos sospitosos. El centre de tractament no és un llit de mort, hem de portar-hi el pacient a temps”, va reclamar.
Una nena d’un any
El doctor Abedi també va anunciar que un tercer cas va ser detectat dimecres a Goma, 16 dies després del primer cas a la ciutat. “El tercer cas confirmat és el de la filla d’un any de l’home mort avui (per dimecres)”, va explicar a l’AFP un responsable que va demanar mantenir l’anonimat.
Amb dos milions d’habitants, Goma es troba al costat del llac Kivu i a tan sols un quilòmetre de la frontera amb Rwanda, que precisament aquest dijous va prendre la decisió de tancar la frontera amb la República Democràtica del Congo.
Notícies relacionadesL’anunci de la segona mort per Ebola ha provocat la inquietud en la població. “Ara tinc por que aquesta malaltia ens afecti a tots. N’havíem sentit parlar i semblava que era lluny, però ara el virus és a la nostra ciutat”, va explicar Anuarite Sifa, una treballadora de 27 anys de Goma.
Des de la declaració de l’epidèmia, l’1 d’agost del 2018, no s’ha registrat cap cas a la capital, Kinshasa, que està a dues hores d’avió dels principals focus de la infecció. Fins ara, la malaltia havia sigut controlada, però l’aparició de casos en una ciutat com Goma reforçal’amenaça d’una propagació de l’epidèmia que ja és responsable de la mort de 1.803 persones, segons les xifres publicades dimecres per les autoritats.
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- POLÍTICA INTERNACIONAL La mort del papa Francesc debilita el front progressista en la batalla ideològica global amb la ultradreta
- La ‘política exterior’ del pontífex argentí L’audàcia diplomàcia dels gestos del papa Francesc
- Medi ambient Experts asseguren que Catalunya necessita noves xarxes de transport d’energia malgrat el rebuig de les MAT
- Barcelonejant Collboni poda roses i Pilar Eyre tanca la nit
- GP D’ESPANYA DE MOTOGP Marc Márquez provoca el primer deliri, a Jerez, amb la seva vuitena victòria