El drama migratori
Open Arms demana «urgentment» un port segur on portar 121 immigrants
L'oenége segueix sense autorització per desembarcar tot i que Catalunya i València han posat a disposició els seus ports
L’oenagé espanyola Proactiva Open Arms va demanar avui “urgentment” un port segur on portar els 121 immigrants rescatats al Mediterraniport segurMediterrani central i que segueixen a la seva nau per la negativa d’Itàlia a permetre’n el desembarcament.
“Una nit més a bord i seguim sense autorització per desembarcar les 121 persones que vam rescatar. Les seves històries de vida són devastadores. Ningú hauria de passar això. És urgent i prioritari tenir un port segur”, va denunciar Open Arms a Twitter.
La seva nau, en aigües internacionals davant l’illa italiana de Lampedusa (sud), acull a bord 121 immigrants salvats en dues operacions diferents al Mediterrani quan les pasteres on viatjaven es trobaven en perill.
El primer rescat va ser dijous, quan es van salvar 55 immigrants, entre ells dos nadons bessons i una dona embarassada, just quan la seva embarcació estava “a punt de naufragar” i hi entrava aigua, va explicar el fundador de l’entitat, Òscar Camps.
El segon va ser en plena nit i van ser socorregudes i acollides a bord 69 persones, entre aquestes dos nens i dues dones embarassades i “una de nou mesos amb contraccions”, i molts amb “signes inequívocs de la violència soferta a Líbia”, d’on van salpar.
Evacuació d’urgència
No obstant, ahir a la nit, la Guàrdia Costanera italiana va evacuar dues dones en avançat estat de gestació va evacuar dues dones en avançat estat de gestaciói la germana d’una d’elles ja que els seus fetus estaven mal col·locats i, si es posessin de part a l’embarcació, hi podria haver problemes.
València s’ha ofert a acollir l’embarcació de Proactiva i la comunitat autònoma d’Extremadura (sud) a col·laborar en l’acollida dels immigrants. L’oferiment ha arribat després que el president de la Generalitat, Quim Torra, informés Camps que els ports de Catalunya quedaven a la seva disposició perquè, d’aquesta manera, pogués desembarcar les persones rescatades aquests últims dies.
Els països europeus i segurs més pròxims on traslladar aquestes persones són Malta i Itàlia, si bé aquests mantenen els ports tancats a les naus de les oenagés.
El veto de Salvini
A Itàlia, el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ja va comunicar la prohibició que l’embarcació entri en aigües territorials del país. “Voler és poder. A Itàlia no s’entra sense permís”, va tuitejar ahir.
El ministre ultradretà, que manté una política de ports tancats a les oenagés, que acusa d’afavorir la immigració irregular, és l’impulsor d’un decret que preveu multes d’entre 10.000 i 50.000 euros a qui violi aquesta disposició.
D’altra banda les autoritats espanyoles prohibeixen a Open Arms reprendre de barcasses en perill, limitant-los l’activitat, i el 4 de juliol la Marina Mercant va advertir que afrontaria multes de fins a 900.000 euros si contravenia aquesta decisió.
Notícies relacionadesJuntament amb Open Arms, al Mediterrani central també hi havia el barco ‘Alan Kurdi’, de l’organització alemanya Sea Eye, amb 40 immigrants a bord que aquest dissabte a la nit finalment van poder arribar a Malta.
El primer ministre d’aquest petit estat insular europeu, Joseph Muscat, va anunciar que es permetria l’arribada d’aquests immigrants al seu port desprésd’acordar la seva reubicació en altres països d’Europa amb el Govern d’Alemanya i la Comissió Europea, però que cap d’ells es quedaria al país.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global