PRÒXIM ORIENT
Síria denuncia el pacte entre els EUA i Turquia per crear una zona de control al seu territori
L'acord estableix un centre d'operacions conjuntes per administrar una franja de territori sirià a la frontera turca
Damasc acusa els dos països que la mesura representa una «violació flagrant» que atempta contra la seva sobirania
zentauroepp49366981 combo this combination of pictures created on august 08 20190808104305
El Govern sirià ha rebutjat enèrgicament l’acord assolit per Washington i Ankara per crear una franja sota control militar turc al nord-est de Síria, al considerar-ho un atac a la seva sobirania.
“La República Àrab Siriana expressa el seu rebuig contundent i absolut de l’acord anunciat pels dos ocupadors, nord-americà i turc, sobre l’anomenada zona segura, que representa una agressió escandalosa a la sobirania del territori sirià”, ha dit una font del Ministeri d’Exteriors citada per l’agència estatal SANA.
El portaveu del Govern sirià ha advertit que l’acord és un reflex de l’associació entre aquests dos països contra Síria, amb vista a complir els interessos de l’“ocupació israeliana” i les aspiracions d’Ankara d’ampliar el seu territori més enllà de les seves fronteres.
El pacte, que preveu la creació d’un centre d’operacions conjuntes a Turquia per coordinar amb els Estats Units la creació d’una zona de seguretat, és considerat una “violació flagrant” dels principis del Dret Internacional i la Carta de l’ONU, segons l’Executiu d’Al-Assad .
Negociació bilateral
Turquia i els EUA han negociat des de fa mesos la creació d’una franja de seguretat al llarg de la part oriental de la frontera turcosiriana, a l’est del riu Eufrates, un territori de majoria de població kurda i dominat per les milícies kurdosirianes Unitats de Protecció del Poble (YPG), avalades pels EUA.
L’anunci del pacte es produeix dies després que Ankara retirés la seva amenaça d’intervenir militarment en el nord-est de Síria davant de la falta d’acord que hi havia amb Washington sobre l’assumpte. Les dues parts han acordat implementar l’acord l’abans possible, sense donar un termini concret ni aclarir l’amplada de la franja sota control militar turc, que Ankara exigia que fos de 32 quilòmetres, una cosa inacceptable per a les YPG.
L’Executiu d’Ergodan considera les YPG terroristes pels seus vincles amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda activa a Turquia. No obstant, Washington recolza les YPG com a aliades en la lluita contra el grup gihadista Estat Islàmic. el grup gihadista Estat Islàmic
L’acord polèmic
Els dos països han acordat la “implementació ràpida de mesures inicials per abordar les preocupacions de seguretat de Turquia”. Tot i així, tots dos han donat pocs detalls del pacte, que ha sigut fruit de tres dies de converses entre delegacions militars i mesos d’estancament sobre fins a quin punt la zona segura hauria d’estendre’s a Síria i qui hauria de comandar les forces que la patrullen.
La zona proposada té per objectiu assegurar una franja de terra que s’estén més de 400 km al llarg de la frontera nord-est de Síria amb Turquia, en gran part controlada per la milícia kurda YPG. També han explicat que la zona segura hauria de ser un “corredor de pau”, i que es faria tot el possible perquè els sirians desplaçats per la guerra poguessin tornar al seu paíssirians desplaçats per la guerra poguessin tornar al seu país.
Cap de les parts ha comentat si s’han consensuat ja els dos punts principals que havien dividit els dos aliats del’OTAN. Washington ha proposat una zona segura de dos nivells, amb una franja desmilitaritzada de cinc quilòmetres reforçada per 9 km addicionals lliures d’armes pesades, que s’estenen en total a menys de la meitat de la distància a Síria que Turquia està buscant.
Punts de contenció
Turquia també ha dit que ha de tenir la màxima autoritat sobre la zona, un altre punt de divergència amb els EUA. El Ministeri de Defensa turc ha comunicat que no donarà més detalls ara per ara de l’acord, la notícia del qual ha ajudat la lira turca a arribar al seu nivell més fort aquesta setmana.
El ministre de Defensa a Turquia, Hulusi Akar, havia expressat anteriorment que Washington s’estava acostant a les opinions d’Ankara sobre les zones segures proposades. No obstant, tres funcionaris turcs han expressat la sevaimpaciència per les converses i han advertit que Ankara està a punt per actuar pel seu compte, segons informa Reuters.
La rèplica ha arribat per part d’un alt funcionari kurdsirià, que ha reiterat que qualsevol atac turc contra les forces dirigides pels kurds al nord-est de Síria provocaria una “gran guerra”.
Retrocés de la decisió original
Donald Trump, va anunciar l’any passat que les forces nord-americanes abandonarien Síria i va començar una retirada progressiva, una decisió aplaudida per Ankara, i els dos aliats del’OTAN van acordar crear la zona segura.
Notícies relacionadesUn informe del Departament de Defensa dels EUA ha advertit sobre un ressorgiment de l’Estat Islàmic al nord-est de Síria, i explica que els grups kurds recolzats pels EUA no estan equipats per manejar les resurgents cèl·lules gihadistes sense el recolzament de Washington.
“La reducció parcial [dels EUA] es va produir en un moment en què aquests combatents necessiten capacitació i equipament addicionals per generar confiança amb les comunitats locals i desenvolupar la intel·ligència humana necessària per enfrontar-se a les cèl·lules insurgents [d’Estat Islàmic] i les capacitats dels insurgents a Síria”, ha destacat l’informe.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín