Eleccions al país centreamericà
El conservador Alejandro Giammattei guanya la presidència de Guatemala
Alejandro Giammattei presidential candidate for the Vamos political party speaks as he takes the lead during vote counting in the presidential election at his campaign headquarters in Guatemala City Guatemala August 11 2019 REUTERS Jose Cabezas /
El candidat conservador Alejandro Giammattei va aconseguir guanyar la presidència de Guatemala a la seva rival, l’ex primera dama Sandra Torres. Els resultats preliminars del Tribunal Suprem Electoral assenyalen que l’aspirant del partit Vamos i exdirector del Sistema Penitenciari suma un 59,13% dels vots (1.825.650), mentre que la candidata de la Unitat Nacional de l'Esperança, Sandra Torres, en té el 40,87% (1.261.783 vots).
Giammattei, del centredretà Vamos, un cirurgià de 63 anys que ha promès ressuscitar la pena de mort, acabar amb la “fastigosa corrupció” i col·locar un “mur d’inversió” a la frontera entre Guatemala i Mèxic per frenar la migració cap als Estats Units, va dir que treballarà per la reconstrucció del país. “No ha sigut fàcil, però l’objectiu s’ha complert. Serà un immens honor ser el president d’aquest país que estimo tant”, va dir Giammattei després de conèixer els resultats que el col·loquen com a virtual president de Guatemala. “Reconstruirem Guatemala”, va afegir.
Pobresa i migració
El pròxim mandatari, que governarà entre el 2020 i 2024, heretarà des del gener un país amb un 60% de pobresa. A més, haurà d’escometre un delicat acte d’equilibrisme amb els Estats Units, el seu soci comercial més gran, després que el sortint mandatari Jimmy Morales va firmar un polèmic acord perquè Guatemala actuï com a mur de contenció per als hondurenys i salvadorencs que sol·licitin asil en aquesta nació.
Els dos candidats han criticat el pacte de “tercer país segur” –que 8 de cada 10 guatemalencs rebutja–, però no queda clar fins on arribarien per frenar la seva implementació, una cosa que podria obligar el president Donald Trump a reprendre les seves amenaces econòmiques contra Guatemala.
“Una victòria de Giammattei ajudaria a garantir la continuïtat de la política macroeconòmica, ja que les forces conservadores al Congrés probablement cooperaran amb la seva agenda i augmentaran la governabilitat malgrat el nombre limitat d’escons del seu partit”, va dir la firma Eurasia.
En la primera volta al juny, el partit de Giammattei va obtenir tot just 17 de 160 escons al Parlament. El de Torres, mentrestant, va aconseguir un terç dels escons però cap força té majoria per si sola. Igual com en les presidencials passades, celebrades el 2015, el rebuig de Torres va pesar a les urnes. L’empresària de 63 anys no ha pogut deixar enrere els danys col·laterals d’una investigació per finançament il·lícit en aquella campanya.
Tercer país segur
Si l’acord de “tercer país segur” entra en vigència, representarà una gran pressió per a la feble economia guatemalenca. L’ONU estima que els Estats Units van rebre 161,417 sol·licituds d’asil de migrants hondurenys i salvadorencs el 2018 i Guatemala amb prou feines va acollir 262 sol·licituds.
Notícies relacionadesTrump espera que la designació de Guatemala com a “tercer país segur” serà suficient per dissuadir els migrants dels països veïns de partir. Però tot i que la mesura probablement reduirà els fluxos migratoris, Guatemala té una infraestructura limitada per absorbir aquests migrants o proporcionar-los serveis públics.
Rebutjar l’acord també seria problemàtic per al nou govern atès l’elevat risc de represàlies de Trump, que va amenaçar en el passatd’imposar aranzels, gravar les remeses –que representen un 12% del PIB del país– i llançar una prohibició de viatges a Guatemala. “Aquella dinàmica apunta a una situació de perdre-perdre per al pròxim govern”, va explicar Eurasia.