SITUACIÓ LÍMIT
L'Open Arms demana a Espanya que doni asil a 31 menors que ha rescatat
El capità del vaixell ha fet la sol·licitud de caràcter urgent davant de l'ambaixada d'Espanya a Malta
Passen les hores i els dies i continua sense entreveure’s en l’horitzó una solució per alsmés de 500 migrants rescatats per les oenagés Proactiva Open Arms, Metges sense Fronteres i SOS Méditerranée en aigües del Mediterrani central en els últims dies. La Comissió Europea explora solucions per als refugiats, però cap país s’ha ofert, de moment, per acollir-los voluntàriament.
Aquest dilluns, Open Arms ha evacuat d’emergència a Malta vuit dels 159 migrants que acull des de fa 12 dies. Es tracta de dues dones amb problemes de salut i dels seus acompanyants. S’ha pactat que desembarquessin amb els seus familiars per evitar danyar el seu minvat estat anímic. A aquestes persones s’ha de sumar l’evacuació, diumenge a la nit, d’un home afectat de tuberculosi per part de la Guàrdia Costanera italiana a Lampedusa i dues dones més en avançat estat de gestació i la germana d’una d’elles el 3 d’agost.
A més, l’oenagé espanyola ha sol·licitat aquest dilluns al’Ambaixada espanyola a Malta que doni asil als 31 menors que es troben al barco, que continua en aigües internacionals davant l’illa de Lampedusa a l’espera d’un port segur. Segons la missiva que el capità de l’embarcació, Marc Reig, ha enviat a l’ambaixada, els 31 menors "compleixen les condicions per ser reconeguts com a refugiats" i ha indicat que aquesta situació ja es va posar en coneixement del Tribunal de Menors i de la Procuradoria de Menors de Palerm sense obtenir resposta.
El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, ha expressat la seva frustració per la falta de solucions per als migrants rescatats i ha acusat el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de quedar-se "de perfil" davant aquesta dramàtica situació. "Estic indignat perquè no estan fent res i s’obliden, a més, que aquest pavelló és espanyol", ha lamentat en declaracions a la Cope.
Resposta del Govern espanyol
A l’espera d’una resposta a la demanda d’asil, fins a tres ministres de l’Executiu de Sánchez, María Jesús Montero (Hisenda), Magdalena Valerio (Treball, Migracions i Seguretat Social) i José Luis Ábalos (Foment) han tornat a insistir aquest dilluns en el fet que la responsabilitat en aquest cas recau en Itàlia, país que ha aprovat recentment una restrictiva llei antiimmigració que castiga amb multes de fins a un milió d’euros i penes de presó les oenagés que atraquin sense permís als seus ports.
"El barco hauria d’anar al port més pròxim al seu abast, perquè les persones que es troben en situació de vulnerabilitat puguin ser ateses perquè no pateixin conseqüències irremeiables i Itàlia i tots els països han de respectar la legalitat", ha manifestat Montero. Valerio ha reiterat els arguments de la seva companya de gabinet i ha afegit que "Espanya dona sobrades mostres de solidaritat i lideratge perquè aquesta qüestió migratòria sigui una cosa resolta de manera coordinada per tota la UE". I Ábalos ha negat que el Govern hagi canviat de posició respecte a aquesta qüestió i ha instat que "cada un assumeixi la seva responsabilitat", en al·lusió a l’Executiu italià.
La Comissió Europea està en contacte amb els estats membres de la UE per intentar trobar una solució per als migrants. "No hem rebut una petició formal de cap estat membre de moment per iniciar la coordinació, però hem contactat amb tots per explorar possibles opcions en cas d’una potencial futura reubicació voluntària de les persones del barco", ha manifestat la portaveu comunitària Tove Ernst, que ha recalcat que la resolució d’aquesta crisi "depèn de la voluntat" dels governs i que la Comissió no té competències per coordinar operacions de rescat al mar ni per indicar a quin port han de desembarcar els rescatats.
Situació cada vegada més fràgil
Mentrestant, la situació als dos barcos, l’'Open Arms' i l’'Ocean Viking', cada vegada és més fràgil. Segons ha explicat a l’agència Efe la cap de missió de l’oenagé espanyola, Anabel Montes, l’ànim a bord "penja d’un fil". Els 151 migrants estan "en condicions d’amuntegament", i físicament, "exhaustos". Es tracta d’una embarcació "amb limitacions", de només 37 metres d’eslora, i no està preparada per acollir tantes persones juntes durant tant temps, ni pot oferir una dutxa per a tothom, ni tan sols per a la tripulació.
L’'Ocean Viking', per la seva banda, es troba al límit de la seva capacitat després d’haver escatat, aquest dilluns, davant les costes de Líbia, 105 migrants, amb la qual cosa el nombre total a bord ascendeix ja a 356 persones. Una xifra que podria anar en augment en els pròxims dies, quan se celebra la festa musulmana del Sacrifici i està previst que els guardacostes libis abaixin la guàrdia.
En els dos barcos miren ara amb preocupació el mar, l’estat del qual està previst que canviï a partir d’aquest dimarts, amb aigües més mogudes, i tot es complicarà dimecres, quan s’esperen vents de 22 nusos i ones de fins a dos metres d’alçària. Unes inclemències que poden empitjorar encara més les condicions dels rescatats.
Famosos amb l’‘Open Arms’
L’actor espanyol més internacional, Antonio Banderas, es va sumar aquest diumenge a les crítiques a la política del ministreAntonio Banderas i s’ha declarat horroritzat per la situació a què es veuen sotmesos els immigrants. Aquest dilluns, ha sigut Javier Bardem.
Divendres passat va ser l’actor Richard Gere que, amb la seva pròpia embarcació, va anar carregat de queviures per alleujar la situació dels immigrantsRichard Gere, amb qui va compartir converses a la coberta del vaixell de rescat.
Notícies relacionades“Ningú em va dir que vingués. Vaig venir de forma espontània. Estava passant les vacances amb la meva família a prop de Roma i després que s’aprovés el decret llei antiimmigració, una llei que ningú es podia creure, vaig decidir visitar el barco d’Open Arms, [organització] que vaig conèixer fa uns anys a Barcelona”, ha explicat.
Salvini va respondre poc després a les crítiques de Gere assegurant que la llei antiimmigració és necessària per al país i per lluitar contra els traficants d’éssers humans i les màfies i, amb ironia, va aconsellar a l’actor rebre aquestes persones “a les seves mansions”.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi