CRISI MIGRATÒRIA A LA MEDITERRÀNIA
Camps assegura que ha parlat amb Macron i Merkel sobre l''Open Arms' però no amb Sánchez
"El president de França ens ha dit que es posava en marxa", diu l'activista català
Espanya assegura que està col·laborant amb la Comissió Europea per trobar una solució
El fundador de l’oenagé Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha assegurat aquest dimecres mantenir contactes amb el president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, sobre la situació dels147 migrants que segueixen a bord del barco espanyol, situat a 40 quilòmetres de l’illa italiana de Lampedusa a l’espera de rebre una autorització per desembarcar.
"Amb Merkel i amb Macron he tingut contactes aquests dies i també amb el president del Parlament Europeu [David Sassoli]", ha explicat Camps al ser preguntat per si els contactes s’havien produït des que l’'Open Arms' està a l’espera de poder desembarcar els migrants rescatats. "El president francès va rebre la informació i la resposta que hem obtingut és que es posava en marxa", ha explicat l’activista català en una entrevista amb la cadena SER.
Col·laboració d’Espanya
No obstant, ha assegurat no haver pogut contactar personalment amb el president espanyol,Pedro Sánchez, qui ha declinat fins a en tres ocasions en els últims mesos reunir-se amb el fundador de l’oenagé. "Al seu dia ens vam conèixer, vam quedar per prendre un cafè i des d’aleshores vam fer tres peticions, però m’han contestat per escrit que no", ha dit Camps. Hores més tard, el Govern espanyol ha assegurat que està col·laborant amb la Comissió Europea i altres països membres de la Unió per aconseguir una solució europea comuna a la situació del vaixell, segons han confirmat a l’agència Efe fonts de l’Executiu.
També la ministra d’Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, a l’ésser preguntada pels 31 menors per als quals l’'Open Arms' ha demanat asil a l’Ambaixada espanyola a Malta, ha explicat que hi ha "una sèrie de qüestions que s’estan discutint" amb altres estats membres, però que "no és el moment de donar detalls, s’està treballant sobre diferents opcions".
Crida a Europa
El fundador d’Open Arms ha afegit que la seva intenció no és "perjudicar cap Govern, però tampoc deixar morir la gent al mar", i ha insistit en la responsabilitat d’Itàlia de garantir un port segur per a l’embarcació. Segons Camps, ja han exhaurit "totes les vies administratives i legals per forçar Itàlia", però l’organització continua intentant que els governs europeus "atenguin i acullin" i ha lamentat que la Unió Europea no hagi sigut capaç d’arbitrar un sistema de repartiment de migrants.
"Si la mateixa Unió Europea no és capaç de posar ordre dins dels 28, per a això hi ha els tribunals", ha indicat Camps, que ha assegurat que "són els polítics qui sembla que són antisistema i les oenagés les que estan complint amb el dret internacional".
Camps també ha explicat que l’ambient entre els migrants al vaixell és cada vegada més tens a causa de la precarietat de la situació. "El llindar de tolerància i de violència és molt alta. Hi ha discussions per un tros d’ombra, de menjar, el bany... Les condicions climatològiques també dificulten; són 13 dies sense poder ni tan sols trucar als teus pares per dir que ets viu, 13 dies desaparegut". Les persones rescatades de l’'Open Arms' pertanyen a 10 nacionalitats diferents i venen de patir tortures, violacions i esclavitud.
Temporal imminent
La preocupació al barco va en augment a més perquè es preveu l’arribada d’un temporal de mar en les pròximes hores. La cap de missió, Anabel Montes, ha explicat que es preveien vents de fins a 22 nusos i un onatge de dos metres d’altura.
Notícies relacionadesDia 13. ¿Europa? Res et deslliurarà de la vergonya d’haver deixat 13 dies 147 persones a la deriva en aquest mar on deus estar de vacances. Recorda que hi ha més de 500 nàufrags sense lloc on desembarcar i avui entra temporal. O la historia te lo recordará #PuertoSeguroYa pic.twitter.com/9cPG8vqjuf— Open Arms (@openarms_fund) 14 de agosto de 2019
D’altra banda el vaixell 'Ocean Viking', contractat per les oenagé Metges sense Fronteres (MSF) i SOS Méditerranée, ha rescatat 356 persones en quatre operacions diferents i ha anunciat que deixa les aigües internacionals davant Líbia per acostar-se a Europa a la recerca de port, és a dir, a les costesd’Itàlia i Malta.
Salvini ha demanat que aquestes persones siguin desembarcades a Líbia, malgrat que nombrosos ens internacionals no consideren un port segur el país africà, en guerra des del 2011. De fet, entre els rescatats per l’'Ocean Viking' hi ha persones amb marques de la violència física i psicològica viscuda en el seu periple cap a Europa, ha afirmat el coordinador de MSF, Jay Berger.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors