EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ
Salvini porta al límit l'agonia de l''Open Arms'
El barco, ara amb 134 persones a bord, continua bloquejat al mar per la negativa de Salvini a firmar l'autorització per al desembarcament en un port italià
Situació desesperada a bord de l’'Open Arms'. La salut física i psicològica dels 134 migrants que continuen al barco de l’oenagé espanyola davant l’illa de Lampedusa (sud) empitjora amb el pas de les hores, mentre el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, s’enroca en la seva negativa a autoritzar el seu desembarcament. "Amenaces de suïcidi. Conats de violència. Totes les persones estan físicament i psicològicament trencades. Al límit. Necessiten ser evacuades de manera immediata", ha assegurat l’organització espanyola en les xarxes socials, en un crit desesperat a la recerca d’una solució.
El repartiment dels migrants acordat dijous per sis països europeus, entre els quals hi ha Espanya, no ha servit perquè Salvini rectifiqui la seva actitud. "¿Reobertura de ports? No en nom meu", ha etzibat a Twitter el dirigent de la ultradretana Lliga. La interpretació més general dels mitjans italians és que el titular d’Interior "necessita" una demostració pública de força al país, després que dilluns es va acorralar a si mateix amb una agenda sobre una crisi de govern que el Parlament va rebutjar, i així va acabar amb el seu desig d’un avanç electoral imminent.
I és que Salvini continua aliè a totes les crides per tancar la crisi humanitària que es viu davant les seves costes. "Es tracta d’una situació insostenible", ha declarat Vanessa Mock, portaveu de la Comissió Europea. "Una vegada més els meus homòlegs europeus ens allarguen la mà, no ens limitem a prendre posicions d’absoluta intransigència", ha remarcat, per la seva banda, el primer ministre italià, Giuseppe Conte.
Investigació de la fiscalia
El desembarcament és competència del delegat del Govern a Agrigent (Sicília), que espera instruccions d’Interior. No obstant, pel mig hi ha una sentència del tribunal administratiu de Roma que va autoritzar de fet l’atracada de l’'Open Arms' a l’illa de Lampedusa i que no es compleix. "Itàlia no respecta la sentència del tribunal; som tractats com delinqüents", han acusat des de la nau humanitària.
Mentrestant, la mateixa oenagé i el col·lectiu Juristes Demòcrates han presentat al·legats davant la Fiscalia d’Agrigent. Els advocats d’Open Arms, "per segrest de persones, violència privada i abús de poder", i el col·lectiu d’advocats demana avaluar possibles "violacions comeses o actes omesos" que puguin presentar importància penal. La fiscalia ha obert una investigació i en les pròximes hores prendrà una decisió.
Per la seva part, el Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim, òrgan que depèn del Ministeri de Transport italià (dirigit per Danilo Toninelli, del Moviment Cinc Estrelles), ha donat ordre a les autoritats del port de Lampedusa perquè permetin immediatament l’entrada de l’'Open Arms', segons han informat la Cadena SER i eldiario.es. No obstant, algunes fonts treuen rellevància a aquesta ordre, ja que l’última paraula la continua tenint Salvini.
Situació "insostenible"
Després de 15 dies a alta mar esperant un port segur i estar ara atracats a pocs metres del port de l’illa, la situació a bord "és d’absoluta emergència", segons han comunicat des de la nau. Una inspecció mèdica italiana realitzada dijous va certificar que a bord de la nau la "situació és insostenible". El psicòleg de l’onenegé italiana Emergency Alessandro Dibenedetto ha referit que els rescatats han patit abusos, tortures i violacions dels seus drets humans en el seu viatge cap a Europa i que actualment es troben en "condicions d’extrema vulnerabilitat, tant física com psicològica, agreujades per la incertesa i l’estrès que estan vivint, cosa que els exposa a patir riscos psicopatològics".
La majoria tenen problemes com ansietat i depressió, però també tensió muscular, insomni, cansament, estat de preocupació constant i, fins i tot, pensaments d’autolesió, exposa el document, que conclou que "resulta urgent i necessari sol·licitar la intervenció immediata per part de les autoritats competents" per posar fi a la situació.
En la nit de dijous a divendres, van deixar desembarcar quatre immigrants més, alguns amb risc de septicèmia, i dijous s’havia autoritzat el desembarcament de nou més per raons mèdiques urgents.
Aquests desembarcaments amb comptagotes han creat tal malestar a bord que el comandant ha ordenat arriar les xalupes de recolzament per poder intervenir si algun dels migrants es tira a l’aigua en un intent de suïcidi, com molts han manifestat. La Guàrdia Costanera italiana també ha enviat les seves llanxes per controlar la situació. A més, s’ha obert un nou front de problemes ja que, per pura casualitat, els 13 desembarcats per raons mèdiques procedeixen de països que a l’Àfrica consideren "blancs", cosa que afegeix indirectament un caire racista intern a la ja complexa situació.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors