Un bomba esclata a prop de la frontera de les dues Irlandes sense causar víctimes

Segons la policia nord-irlandesa, el blanc de l'artefacte eren agents dels cossos de seguretat i responsabilitza de l'acció a grups dissidents de l'IRA

zentauroepp45959439 int irlanda190819182254

zentauroepp45959439 int irlanda190819182254 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Afp

Una artefacte explosiu que tenia per objectiu la policia, ha esclatat aquest dilluns al matí a la localitat de Newtonbutler, situada a Irlanda del Nord, molt a prop de la frontera sud amb la República d’Irlanda. La policia ha responsabilitzat l’explosió, que no ha causat víctimes, a grups dissidents de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).

Dissabte a la nit, la policia nord-irlandesa va ser informada sobre la col·locació d’un explosiu a la zona de WattleBridge, a la mateixa regió. Diumenge, els agents van dur a terme un ampli operatiu per localitzar l’artefacte que, finalment, estava plantat en una carretera transitada de Newtonbutler, ha precisat el cap adjunt de la policia local Stephen Martin, durant una roda de premsa a Belfast.

“Estic completament convençut que es tracta d’un intent deliberat per atreure la policia i els membres del cos antiterrorista de la zona per matar-los”, ha dit Martin. “El fet que l’artefacte estigués en una carretera principal podria haver sigut devastador per a qualsevol persona als voltants”, ha afegit.

Martin ha assenyalat que l’IRA és “un bon punt de partida per començar qualsevol investigació” i ha advertit que el nivell d’activitat dels grups dissidents “ha augmentat aquest any”. En concret ha esmentat l’IRA Continuïtat i el Nou IRA.

Millorar la convivència

El mes passat, dissidents republicans van intentar assassinar diversos policies durant un atemptat a Craigavon, i l’abril passat una periodista va ser assassinada a trets per dissidents de l’IRA durant una violenta manifestació a Londonderry.

Notícies relacionades

La possibilitat d’una sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord ha revifat les tensions a la zona fronterera entre les dues Irlandes. Un ‘brexit’ dur podria tenir com a conseqüència tornar a aixecar una altra vegada una frontera física, amb controls de duanes i de seguretat, cosa que podria alimentar de nou la lluita armada.

Els acords de pau del Divendres Sant, de 1998, van aconseguir eliminar les barreres entre els dos territoris, la qual cosa ha contribuït a millorar molt, al llarg d’aquests anys, la convivència en la província britànica.