CRISI AL PAÍS TRANSALPÍ

Els escenaris que s'obren a Itàlia després de la dimissió de Conte

Les dues solucions més factibles al laberint italià són un nou govern o eleccions, tot i que és molt més probable la primera

conte

conte

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

La decisió del primer ministre italià, Giuseppe Conte, de dimitiri posar fi al Govern de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles (M5S) obre diversos escenaris de futur.L’únic segur ara per ara és que Conte ha renunciat i que el president de la República, Sergio Mattarella, li ha demanat que continuï al capdavant de l’Executiu “en funcions”. La resolució que prengui després el cap de l’Estat per proporcionar un govern al país depèn del que li aconsellin els partits polítics en les consultes que mantindrà els pròxims dies i de les seves pròpies avaluacions.

Les solucions més factibles, d’acord amb la història contemporània d’Itàlia, són dues: un nou Govern o eleccions, tot i que la més probable és la primera, malgrat que es pot conjugar de moltes i diferents maneres, d’acord amb el gran moviment polític que s’ha posat en marxa.

A les quinieles del dia, l’Executiu més pròxim sembla ser un futur gabinet presidit pel dimissionari Giuseppe Conte i avalat pels antisistema de l’M5S i des de l’exterior pels progressistes del Partit Demòcrata (PD) de Matteo Renzi. De fet, aquest dimarts el PD va assegurar que estava disposat a “dialogar” amb l’M5S. Podrien comptar amb 174 vots, 13 més de la majoria del Senat. Les dificultats són moltes, perquè l’M5S i el PD han sigut no només adversaris, sinó enemics aquest any de Govern populista, tot i que tots dos coincideixen en la voluntat de desfer-se de Matteo Salvini. L’esquerra més a l’esquerra del partit potser es queixaria.

Govern institucional

Si el president de la República no veu a l’horitzó una majoria de recolzament a un nou Executiu, una altra possibilitat sobre la taula seria un Govern institucional presidit per un dels presidents de les cambres de representants, amb l’objectiu d’aprovar els pressupostos del 2020 i deixar via lliure per convocar eleccions anticipades la primavera que ve. En aquest cas podria comptar amb una àmplia majoria, potser la de tot el Parlament a excepció de la ultradretana Lliga.

Notícies relacionades

En els últims dies, Romano Prodi, expresident de la Comissió Europea i del Govern italià, ha proposat formar un Executiu amb tots els partits principals menys el de Salvini. L’anomenen el“govern Ursula”, perquè estaria avalat pels qui a Estrasburg van votar a favor de l’actual presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.La Lliga no va votar. Podria comptar amb el recolzament deForza Italia(Silvio Berlusconi), una part del PD i també una part de l’M5S, és a dir, amb una majoria.

L’última fórmula, per incomprensible que resultés als electors, seria una repetició del Govern tot just dimitit, però sense Conte. “O sense Salvini”, insinuen des de l’M5S. Podria comptar amb els vots de la Lliga i d’aquella part de l’M5S que rebutja acords amb els progressistes (PD). Potser podria disposar d’una majoria de mínims que hauria de ser verificada en el Parlament.