Els migrants de l''Open Arms' desembarquen a Lampedusa
La Fiscalia italiana ordena el desembarcament després d'examinar el barco i les condicions en què hi havia les persones que hi viatjaven
El fiscal d’Agrigent, Luigi Patronaggio, ha posat fi a l’agònica situació dels més de 80 migrants que encara queden a bord de l’‘Open Arms’ després de 20 interminables dies al mar a l’ordenar el desembarcament al port de Lampedusa i la confiscació temporal del barco de l’oenagé espanyola.
El barco ha atracat al port de Lampedusa pocs minuts abans de la mitjanit. Ha sigut llavors quan els 83 migrants i els membres de la tripulació del barco de l’oenagé han començat a desembarcar entre aplaudiments, tal com ha ordenat el fiscal.
El fiscal ha pres la decisió després d’haver pujat a bord del barco, amb dos metges, per constatar l’estat de salut dels refugiats, molts d’ells completament desesperats, fins al punt que, avui, 15 d’ells han saltat per la borda per arribar nedant fins a la costa, ja que el barco només distava de terra uns 800 metres. La decisió del fiscal deixa en suspens la missió del barco de l’Armada espanyola que ha posat rumb a Lampedusa en missió de rescat.
“La Fiscalia d’Agrigent dictamina el desembarcament immediat de totes les persones que són a bord de l’‘Open Arms’ al port de Lampedusa i la confiscació provisional del barco. Per fi s’acaba el malson i les 83 persones que es troben a bord rebran assistència immediata a terra”, ha tuitejat Open Arms.
Segons fonts del procediment consultades per Efe, el fiscal ha pres la decisió a instàncies de l’organització a l’empara de l’article 328 del Codi Penal, que castiga amb entre sis mesos i dos anys el funcionari públic que hagi omès el seu deure que “per raons de justícia o de seguretat pública, o d’ordre públic o d’higiene i salut, ha de ser complert sense retard”. Aquest fiscal investiga un presumpte delicte de segrest de persones per determinar per què no van poder desembarcar els migrants a Itàlia malgrat que un tribunal va tombar, la setmana passada, l’ordre del ministre de l’Interior, l’ultradretà Matteo Salvini, que el barco no entrés en aigües territorials italianes. Ara, en el marc d’aquesta investigació, l’‘Open Arms’ quedarà bloquejat al port durant unes dues setmanes.
El patruller ‘Audaz’ parteix cap a Lampedusa
L’ordre de desembarcament ha arribat quan l’‘Audaz’, un patruller de l’Armada espanyola, navegava des de feia unes dues hores rumb a Lampedusa, després d’haver partit de Rota (Cadis) per assistir l’‘Open Arms’, pujar a bord els refugiats i acompanyar el barco fins al port de Palma de Mallorca. Així ho ha decidit el Govern de Pedro Sánchez amb l’objectiu de posar fi a la crisi humanitària del barco, on especialment en les dues últimes jornades s’han viscut moments d’autèntica desesperació, amb migrants llançant-se per la borda i discussions i enfrontaments entre les persones que hi ha a bord. De matinada, vuit refugiats més i un acompanyant han sigut evacuats per raons mèdiques.
“El barco ‘Audaz’ està llest per navegar aquesta tarda cap a l’illa de Lampedusa i assistir l’‘Open Arms i els seus ocupants. Acompanyarà l’embarcació fins al port de Palma, a Mallorca. Amb aquesta mesura, Espanya resoldrà aquesta mateixa setmana l’emergència humanitària”, ha tuitejat el president Sánchez. Open Arms no ha fet cap comunicat de resposta a la decisió de l’Executiu, ja que, segons fonts de l’oenagé, no han rebut “cap notificació” de l’enviament del barco de l’Armada espanyola.
Tres dies de navegació
L’‘Audaz’, si no hi ha contraordre, s’espera que tardi uns tres dies fins a la costa de Lampedusa. El viatge de tornada s’iniciaria de manera immediata després del trasllat dels refugiats d’un barco a l’altre i s’espera que les dues embarcacions arribin diumenge a la tarda o dilluns, com a molt tard, al port de Palma, on ja està tot llest per rebre els migrants. L’‘Audaz’, botat el 2017, compta amb una tripulació de 48 persones: entre oficials, sotsoficials i marineria. Alguna de les seves anteriors missions ha sigut la de protegir pesquers espanyols dels atacs dels pirates a l’oceà Índic occidental.
“Totes les administracions estem treballant de manera coordinada per donar un tracte humanitari als ocupants” de l’‘Open Arms’, ha tuitejat Francina Armengol, presidenta del Govern balear, que ja ha activat la maquinària per assistir els refugiats. En aquest sentit, fonts de l’Executiu mallorquí han explicat que la Conselleria d’Assumptes Socials ja està analitzant a quins edificis de Palma i de la resta de l’illa podrien ser instal·lats els migrants. Diumenge passat, la vicepresidenta en funcions del Govern, Carmen Calvo, es va posar en contacte amb Armengol per proposar-li que Palma o Maó acollissin l’‘Open Arms’, al tractar-se dels ports espanyols més pròxims des de Lampedusa.
Posició inacceptable de Salvini
“Si s’intervé és perquè és un drama humanitari davant del qual Espanya, que és un país solidari, no podia mirar cap a un altre costat”, va afirmar Margarita Robles, ministra de Defensa, justificant l’enviament del barco de l’Armada. “Aquest problema concerneix tota la Unió Europea”, va afegirla ministra, que va qualificar d’“inacceptable” la posició de Matteo Salvini, ministre de l’Interior italià, que ha rebutjat en repetides ocasions l’atracada del barco en un port transalpí. Espanya ja fa dies que va aconseguir el compromís de cinc països de la UE per al repartiment equilibrat dels refugiats de l’‘Open Arms’. Es tracta de França, Romania, Luxemburg, Alemanya, Portugal i la mateixa Espanya.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"