SALPA AQUESTA TARDA
Un barco de l'Armada acompanyarà l''Open Arms' a Palma
La patrullera 'Audaz' donarà assistència als nàufrags acollits per l'oenagé
a
L’‘Audaz’, un patruller de l’Armada espanyola, navega des de les cinc d’aquesta tarda rumb a l’illa italiana de Lampedusa per assistir l’‘Open Arms’, desembarcar els migrants que porta a bord i acompanyar el barco de l’oenagé catalana fins al port de Palma de Mallorca. Així ho va decidir el Govern de Pedro Sánchez amb l’objectiu de posar fi a la crisi humanitària que des de fa ja 20 dies es viu al petit barco de rescat, on especialment en les dues últimes jornades s’han viscut moments d’autèntica desesperació, amb migrants llançant-se per la borda per arribar nedant fins a la costa, de la qual tan sols els separen 800 metres. Aquest dimarts, un total de 15 d’ells ho han aconseguit al rebre ajuda d’embarcacions italianes. De matinada, vuit refugiats més i un acompanyant han sigut evacuats per raons mèdiques. Després dels últims abandonaments, el nombre de refugiats a bord és d’uns 90.
“El barco ‘Audaz’ està llest per navegar aquesta tarda cap a l’illa de Lampedusa i assistir l’‘Open Arms i els seus ocupants. Acompanyarà l’embarcació fins al port de Palma, a Mallorca. Amb aquesta mesura, Espanya resoldrà aquesta mateixa setmana l’emergència humanitària”, ha tuitejat el president Sánchez, una vegada presa la decisió. Open Arms, per la seva banda, que reclamava l’ajuda d’Espanya des de feia unes quantes jornades (va sol·licitar l’enviament d’un avió per traslladar els refugiats), no ha fet públic cap comunicat. “No podem fer cap nota perquè no hem rebut cap notificació sobre l’enviament del barco”, han aclarit fonts de l’oenagé.
Tres jornades de navegació
L’‘Audaz’ ha partit de la base de Rota, a Cadis, i s’espera que tardi uns tres dies fins a la costa de Lampedusa. El viatge de tornada s’iniciarà de manera immedita després del trasllat dels refugiats d’un barco a l’altre i s’espera que els dos vaixells arribin diumenge a la tarda o dilluns, com a molt tard, al port balear, on ja està tot llest per rebre els 85 migrants que ara queden a bord. L’‘Audaz’, botat el 2017, compta amb una tripulació de 48 persones: entre oficials, sotsoficials i marineria. Alguna de les seves anteriors missions ha sigut la de protegir pesquers espanyols dels atacs dels pirates a l’oceà Índic occidental.
Tot llest a les Balears
“Totes les adminitraciones estem treballant de manera coordinada per donar un tracte humanitari als ocupants” de l’‘Open Arms’, ha tuitejat Francina Armengol, presidenta del Govern balear, que ja ha activat la maquinària per assistir els refugiats. En aquest sentit, fonts de l’Executiu mallorquí han explicat que la Conselleria d’Assumptes Socials ja està analitzant a quins edificis de Palma i de la resta de l’illa podrien ser instal·lats els migrants. Diumenge passat, la vicepresidenta en funcions del Govern, Carmen Calvo, es va posar en contacte amb Armengol per proposar-li que Palma o Maó acollissin l’‘Open Arms’, al tractar-se dels ports espanyols més pròxims des de Lampedusa.
“Si s’intervé és perquè és un drama humanitari davant del qual Espanya, que és un país solidari, no podia mirar cap a un altre costat”, va afirmar Margarita Robles, ministra de Defensa, justificant l’enviament del barco de l’Armada. “Aquest problema concerneix tota la Unió Europea”, va afegir la ministra, que va qualificar d’“inacceptable” la posició de Matteo Salvini, ministre de l’Interior italià, que ha rebutjat en repetides ocasions l’atracada del barco en un port transalpí. Espanya fa ja dies que va aconseguir el compromís de cinc països de la UE per al repartiment equilibrat dels refugiats de l’‘Open Arms’. Es tracta de França, Romania, Luxemburg, Alemanya, Portugal i la mateixa Espanya.
Visita del fiscal
Notícies relacionadesEnmig d’una situació cada vegada més explosiva i difícil de contenir, per la desesperació dels refugiats, l’‘Open Arms’ ha rebut aquest matí la visita del fiscal d’Agrigent, Luigi Patronaggio, que anava acompanyat de dos metges. “He vingut per tornar la calma i perquè ningú es faci mal. A bord la situació és límit”, ha dit el fiscal, que coordina la investigació per un presumpte delicte de segrest de persones a bord del barco, dirigit contra ningú en concret. El fiscal volia conèixer la situació de primera mà.
Itàlia, una vegada més, ha demanat a Espanya que freni l’activitat d’Open Arms al Mediterrani. “Espero que el Govern de Sánchez respongui a la nostra crida i es comprometi a tancar l’oenagé Open Arms per al futur, amb els mitjans i mètodes que consideri necessaris”, ha dir Danilo Toninelli, ministre de Transport italià, que s’ha felicitat pel desenllaç del cas. “Gràcies a la nostra interlocució, Espanya envia un barco militar per transportar els migrants. És una bona notícia”, ha dit el dirigent de l’antisistema Moviment 5 Estrelles, que també ha carregat contra Salvini per no autoritzar el desembarcament en un port italià. “Salvini ha debilitat la nostra posició a Europa", va afegit.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista