El president de Colòmbia acusa Maduro que part de les FARC tornin a les armes

Des de Caracas, Diosdado Cabello va negar qualsevol vinculació amb l'alçament d'Iván Márquez i altres dissidents

Juan Manuel Santos va criticar durament la decisió del negociador de la pau de les FARC de tornar a prendre les armes

duque dice que no hay una nueva farc sino narcoterroristas apoyados por maduro / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Iván Duque, president de Colòmbia, ha assegurat que el retorn a les armes d’alguns excaps de les FARC està estretament associat amb el conflicte que manté bona part de la regió amb Veneçuela. Pel president de Colòmbia, el nou alçament d’Iván Márquez, Jesús Santrich i un grup de comandaments mitjans de l’exinsurgència no suposa el naixement d’una nova guerrilla, sinó d’una banda narcoterrorista recolzada per Nicolás Maduro.

"He conversat amb el president legítim de Veneçuela, Juan Guaidó, demanant el seu suport per a la captura d’aquest grup criminal", ha informat Duque. "Li reiterem el nostre suport en la lluita que ha emprès contra el narcoterrorisme que afecta les dues nacions", ha dit, per la seva part, el diputat, a qui els EUA i 54 Governs més van reconèixer com a "encarregat" del poder Executiu veneçolà.

Veneçuela respon

El Palau de Miraflores no va tardar a involucrar-se en la polèmica. "Ens estan donant la culpa del que està passant a Colòmbia, lamentem profundament el que està passant a Colòmbia... que continuï en l’espiral de violència que dura 60 anys. Però això no va començar a Veneçuela, això va començar perquè l’oligarquia va matar [Jorge Eliécer] Gaitán. ¿Què hi té a veure Veneçuela? Res", ha assegurat Diosdado Cabello,el número dos del madurisme. Va recordar que a causa del conflicte armat al país veí va rebre “més de cinc milions de colombians que viuen aquí".

Com era de preveure, també ha pres la paraula l’expresident Juan Manuel Santos, que va obtenir el Premi Nobel de la pau per haver involucrat el seu Govern en l’acabament d’un conflicte de més de mig segle. Junt amb el seu equip de negociadors va demanar a Duque que implementi els acords assolits el 2016 amb les FARC i que reprimeixi els dissidents: "L’assoliment de la pau és un bé per a futures generacions que tots els colombians estem cridats avui a protegir. No permetrem que Iván Márquez i els altres desertors, que estan amb ell, pretenguin posar en perill aquest èxit".

"Ells mateixos van escollir convertir-se simplement en una altra banda criminal", ha certificat. Duque ja ha format una unitat contrainsurgent. També ha assegurat que va parlar amb la presidenta de la Justícia Especial per a la Pau (JEP), Patricia Linares, davant "la urgent necessitat de l’expulsió  d’aquests criminals de la justícia transicional". Els exguerrillers que van optar "pel camí de la legalitat sota els principis de Veritat, Justícia, Reparació i No Repetició, continuaran comptant amb el compromís de l’Estat. Els que escullin la ruta de la criminalitat, patiran tot el pes de la llei", va advertir.

Expulsar de la justícia transicional

Notícies relacionades

De la mateixa manera, Duque espera que laForça Alternativa Revolucionària del Comú (FARC), el partit polític hereu de la guerrilla, expulsi de manera "immediata i sense contemplacions tots els delinqüents que apareixen en aquest vídeo". El senador per aquesta agrupació, Carlos Lozada, va qualificar d’"una gran equivocació" el pas que van fer Márquez i els seus seguidors. "Ens sembla que hi ha una desconnexió d’ells amb la realitat que viu el país”. Rodrigo Londoño, conegut com a Timochenko mentre conduïa a la insurgència, va ratificar al seu torn que estan "disposats a donar-ho tot per la pau i la justícia social".

Dijous passat, Márquez va sacsejar Colòmbia i el món al llegir un missatge en el qual justificava el retorn a les armes amb "una nova modalitat operativa" de caràcter defensiu i sense activitats d’extorsió, a causa de l’incompliment per part de l’Estat dels acords de l’Havana que s’expressa en la mort de 150 exguerrillers i 300 líders socials.