La UE rebutja la petició de Johnson sobre Irlanda
El negociador comunitari, Michel Barnier, descarta que Brussel·les accepti la demanda de Londres d'eliminar la clàusula de salvaguarda per evitar una frontera irlandesa
zentauroepp46671352 european chief brexit negotiator michel barnier addresses an190123193032 /
Aquest diumenge el negociador en cap per al ‘brexit’ de la Unió Europea (UE), Michel Barnier, va descartar que Brussel·les accepti la demanda de Londresd’eliminar la clàusula de salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda del Nord.
En un article publicat al diari ‘The Sunday Telegraph’, Barnier va assegurar que aquesta disposició representa la “màxima flexibilitat” que la UE pot oferir al Regne Unit en l’acord de sortida del bloc comunitari.
El primer ministre britànic, Boris Johnson, exigeix la supressió d’aquesta salvaguarda al considerar que deixarà el país lligat a la normativa comunitària durant anys en contra de la seva voluntat.
Acords de pau de 1998
La Unió Europea, no obstant, considera que aquest mecanisme assegura que es compliran els acords de pau de 1998 a Irlanda del Nord, que requereixen que no hi hagi un pas fronterer en aquesta regió britànica i la República d’Irlanda.
“Hem mantingut un intens diàleg entre els Estats membres de la UE sobre la necessitat de garantir la integritat del mercat únic i mantenir aquesta frontera completament oberta. En aquest sentit, la salvaguarda és la màxima flexibilitat que la UE pot oferir a un Estat no membre”, va assenyalar Barnier.
Optimisme escàs
Davant de la demanda de Johnson de retirar el mecanisme de seguretat, el negociador comunitari assegura que no se sent “optimista” sobre la possibilitat d’evitar una ruptura no negociada amb el Regne Unit el 31 d’octubre que ve, la data límit per ratificar un acord.
“La UE està llesta per explorar totes l’avingudes que el Regne Unit pugui presentar que siguin compatibles amb l’acord de sortida”, va afirmar Barnier.
Notícies relacionades“El Regne Unit ha arribat al moment de la veritat i ha de decidir si abandona la UE amb acord o sense. Si escull aquesta segona opció, significa que no hi haurà període de transició”, va assenyalar el negociador.
Així mateix, va assegurar que en cas d’una ruptura abrupta Brussel·les no pactarà amb Londres “miniacords” per pal·liar els possibles efectes negatius per al Regne Unit en diversos sectors, perquè “la UE actuarà per protegir els seus propis interessos”.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034