CONFLICTE REGIONAL

Els EUA afirmen que l'atac a les refineries saudites es va fer des del sud-oest de l'Iran

El règim de Teheran torna a negar la seva implicació en l'incident contra les refineries saudites

zentauroepp49880357 arabia saudi 2190916101033

zentauroepp49880357 arabia saudi 2190916101033

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Els Estats Units ja havien acusat l’Iran d’estar darrere de l’atac a les refineries de l’Aràbia Saudita, però aquest dimecres fonts oficials citades per Reuters han concretat més. Asseguren que els atacs es van llançar des delsud-oest de l’Iran, una afirmació que augmenta encara més les tensions amb el règim de Teheranrègim de Teheran. El ministre de Defensa iranià s’ha afanyat a tornar a negar la implicació del seu país en l’atac a les instal·lacionsd’Aramco.

Segons tres membres de l’Administració de Donald Trump, que han parlat amb Reuters sota condició d’anonimat, en els atacs es van utilitzar míssils i drons, fet que suposa un nivell major de complexitat i sofisticació del que s’havia cregut inicialment. Aquestes fonts no han aportat proves o explicat com la intel·ligència nord-americana ha obtingut aquesta informació. La televisió saudita ha informat que aquest dimecres el ministre de Defensa mostrarà proves de la implicació de l’Iran en l’atac a Aramco.

L’Iran continua negant la seva implicació en l’incident, tot i que els seus aliats en la guerra del Iemen, el moviment houthi, van assumir l’autoria.  L’Aràbia Saudita i l’Iran han sigut enemics durant dècades i estan participant en una sèrie de conflictes, incloent el Iemen, on les forces saudites han combatut contra els houthis durant quatre anys.

Recuperació del petroli

Notícies relacionades

L’Aràbia Saudita ha intentat en les últimes hores calmar els mercats després que l’atac a les seves instal·lacions va reduir el cap de setmana passat la seva producció a la meitat. Dilluns diverses fonts havien apuntat que la producció podria tardar mesos a recuperar-se. Ara, Riad ha assegurat que el subministrament s’ha recuperat i que a finals de setembre s’arribarà a una producció d’11 milions de barrils per dia (bpd) i de 12 milions de bpd al final de novembre. .

L’atac va aturar la meitat de la producció de petroli de l’Aràbia Saudita, o el 5% de la mundial, la qual cosa va provocar una alça en els preus quan es van reprendre les operacions dilluns. El ràpid retorn a la normalitat va fer que els preus baixessin bruscament dimarts.