UN DIVORCI COMPLICAT
Els plans de Johnson per a la frontera irlandesa no convencen Brussel·les
La Comissió Europea veu «punts problemàtics» en les propostes del Govern britànic però diu que hi ha «avenços positius»
zentauroepp50052814 in this handout photo provided by the house of commons brit190925214210 /
No hi ha hagut cop de porta de la Unió Europea a Boris Johnson però els plans del primer ministre britànic per al ‘brexit’ no han convençut Brussel·les. «Hi ha avenços positius», ha reconegut el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, però «encara hi ha alguns punts problemàtics sobre els quals hem de treballar més en els pròxims dies», ha afegit després de la conversa telefònica amb el seu homòleg britànic.
Ningú a Brussel·les vol un ‘brexit’ caòtic el pròxim 31 d’octubre ni de bon tros ser qui empenyi el Regne Unit a aquest incert abisme. Per això, la cautela amb la qual han rebut l’esperada alternativa de Londres. «El president Juncker celebra la determinació del primer ministre Johnson de fer que avancin les converses abans del Consell Europeu (del 17 i 18 d’octubre) i aconseguir progressos cap a un acord», ha indicat. Entre els avenços positius n’ha destacat especialment dos: la plena alineació reglamentària d’Irlanda del Nord amb les normes de la UE per a tots els productes (agroalimentaris i industrials) i el control dels productes que entrin des de la Gran Bretanya al territori nord-irlandès.
Aquesta solució permetrà evitar els controls entre Irlanda i l’Ulster, al mantenir-se el nord dins del mercat interior europeu, però no resol els dubtes de Brussel·les sobre la governança del mecanisme de salvaguarda. I és que, segons els plans de Johnson, el Parlament nord-irlandès haurà d’autoritzar prèviament l’harmonització i podrà renovar el seu consentiment cada quatre anys, la qual cosa a la pràctica significa fixar un límit temporal que la UE sempre ha dit que no acceptarà.
Controls duaners
Notícies relacionadesTambé preocupen a Brussel·les les regles duaneres. El pla de Londres deixa Irlanda del Nord fora de la unió duanera, cosa que farà obligatoris alguns controls terrestres que, tot i que Johnson situa lluny de la frontera, no ha aclarit on seran. «Necessitem una solució legalment operativa que compleixi tots els objectius de la salvaguarda: evitar una frontera dura, preservar la cooperació nord-sud i l’economia de tota l’illa i protegir el mercat únic de la UE i el lloc d’Irlanda en aquest», ha recordat la Comissió.
Brussel·les no tira la tovallola però admet que els avenços són insuficients. «Hi ha progressos però per ser francs encara hi ha molta feina per fer per complir amb els tres objectius», ha avisat el negociador cap de la UE, Michel Barnier, després d’informar el grup del ’brexit’ del Parlament Europeu. «No aporten les garanties necessàries per a Irlanda», ha lamentat el coordinador d’aquest grup, Guy Verhoftstadt.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació