ASSASSINAT SENSE RESOLDRE

Un any després de l'assassinat de Khashoggi: «La seva veu cada vegada és més forta»

Amics, activistes i familiars del periodista saudita s'han reunit davant l'edifici on va morir per retre-li un homenatge i exigir responsabilitats

zentauroepp50186682 a turkish police officer walks past a picture of slain saudi191002171437

zentauroepp50186682 a turkish police officer walks past a picture of slain saudi191002171437 / Lefteris Pitarakis

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Hatice Cengiz, la seva promesa, ho deu recordar a la perfecció: aquelles parets de formigó color crema amb filferro espinós a la part superior, càmeres de seguretat per tot arreu i apuntant en totes direccions, la bandera verda coronant l’edifici amb lletres blanques que prometen que no hi ha més Déu que Déu i que el seu profeta és Mahoma, la porta metàl·lica amb l’escut de dos sabres entrecreuats amb una palmera a dalt.

Fa just un any aquest dimecres que Cengiz va veure per última vegada a qui havia de ser el seu marit: Jamal Khashoggi, periodista saudita, col·laborador del ‘The Washington Post’ assassinat en aquell edifici –el consolat saudita a Istanbul– per un grup de 15 homes enviats directament des de l’Aràbia Saudita amb aquest mateix propòsit.

Cengiz, que va acompanyar el seu promès fins a la porta del consolat, ha recordat avui aquell dia entre sanglots: «Era l’amor de la meva vida, i encara ho és. Era i havia de ser la guia de la meva vida. Era una veu prominent de la llibertat d’expressió al món i a l’Aràbia Saudita. I ara que us veig aquí, estimats amics, veig que el que no va aconseguir en vida ho ha aconseguit després de la seva mort. Fa un any era aquí, esperant el meu home. Ara, segueixo aquí: trencada, però orgullosa de veure-us», ha dit Cengiz en una cerimònia organitzada davant el consolat saudita. A l’acte han assistit, a més de la promesa de Khashoggi, amics del periodista, activistes, una premi Nobel de la pau, el multimilionari Jeff Bezos (propietari del ‘The Washington Post’) i la investigadora principal del cas a les Nacions UnidesAgnès Callamard.

«Demanem justícia i ha de ser servida. Si no l’aconseguim avui, l’aconseguirem demà. La impunitat no és una opció. Ningú, ni l’Aràbia Saudita, se’n pot sortir amb la seva després d’un assassinat així», ha dit Callamard, que en les seves investigacions acusa directament la cúspide del poder a Riad de ser darrere de l’assassinat de Khashoggi.

Tallar un cos calent

Fa un any tot va passar molt ràpid: en només 15 minuts. Khashoggi va entrar al consolat saudita a les 12.58 hores del 2 d’octubre del 2018. Allà el va interceptar el comando enviat des de l’Aràbia Saudita. El van torturar i el van ofegar. Segons la investigació turca, qui va supervisar l’operació va ser la mà dreta del príncep saudita, Mohamed bin Salman,

Khashoggi va morir a les 13.14 horesUn forense saudita va tallar el seu cos a trossos i el va repartir en bosses d’escombraries. Algú, no se sap com, es va desfer del cadàver. Aquí es perd la pista: el cos continua desaparegut.

L’Aràbia Saudita va tardar diverses setmanes a reconèixer l’assassinat. Una vegada fet, va informar que els 15 executors van ser detinguts i enviats a judici. La majoria d’ells, ara, s’enfronten a la pena de mort.

Però aquest judici, per molts, és una farsa: «Al procés judicial saudita li falta tot el que necessita un procés judicial perquè sigui just. És una broma. La nostra responsabilitat és no quedar-nos callats», ha dit aquest dimecres el responsable d’Amnistia Internacional a Turquia, Andrew Gardner.

Responsabilitats

Les investigacions de l’assassinat –que han sigut obstaculitzades per les autoritats saudites– apunten, gairebé totes, a Bin Salman com a responsable últim de l’assassinat de Khashoggi. Però el príncep hereu ho nega tot. Ha assegurat, en diverses ocasions, que el comando que va viatjar –amb avions privats propietat del Govern saudita– a Istanbul per interceptar Khashoggi va actuar pel seu compte.

Notícies relacionades

«Tenim 20 milions d’habitants i tres milions de funcionaris. Però va passar durant el meu mandat. Tinc tota la responsabilitat, perquè va passar durant el meu mandat», va dir Bin Salman en una entrevista publicada la setmana passada per la televisió pública nord-americana, CBS.

A Istanbul, no obstant, davant el consolat saudita, pocs el creuen. «Al segellar el destí de Khashoggi, Bin Salman va segellar el seu propi», ha dit el periodista David Hearst, amic del reporter assassinat. «Khashoggi representava el futur. Era un lluitador, un pensador, modest, divertit, intel·ligent, viu... Abans, la seva veu era enorme. Ara, cada vegada és més forta».