Portugal es disposa a votar mirant de reüll Espanya

Els últims sondejos asseguren la victòria del Partit Socialista sense majoria absoluta

Costa rebutja una coalició i adverteix contra un Govern «amb les mans lligades»

zentauroepp50233210 incumbent prime minister and leader of the socialist party a191004193038

zentauroepp50233210 incumbent prime minister and leader of the socialist party a191004193038 / PATRICIA DE MELO MOREIRA

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Portugal ha tancat aquest divendres la campanya per a les eleccions legislatives de diumenge amb la certesa d’una victòria del Partit Socialista (PS), del primer ministre, António Costa, que millora els resultats del 2015 però sense aconseguir la majoria absoluta, segons els últims sondejos. Per això, el dirigent, que no es cansa de recordar el bloqueig polític a Espanya per la impossibilitat de Pedro Sánchez de formar Govern, ha dedicat les seves últimes intervencions a alertar contra un Executiu «amb les mans lligades», la seva manera de dir que desitja menys dependència dels partits que la legislatura passada li van donar recolzament parlamentari: el Bloc d’Esquerra (BE) i la coalició de comunistes i verds (CDU), una aliança batejada com la ’geringonça’.

Acreditant una estabilitat política que és gairebé una excepció en les mogudes arenes polítiques europees i una sorprenent recuperació econòmica que li ha valgut l’aplaudiment de les institucions financeres internacionals (les mateixes que van rescatar Portugal el 2011), Costa es disposa a collir els fruits d’una gestió que li ha permès revertir parcialment les polítiques d’austeritat, sense comprometre la consolidació fiscal, una cosa de què pocs dirigents poden presumir. I ho ha fet amb recolzament parlamentari de les forces de l’esquerra, una experiència inèdita en els 40 anys de democràcia portuguesa, i una bona entesa amb el president de la República, el centredretà Marcelo Rebelo de Sousa. Un cercle virtuós.

Deu punts al centredreta

Els últims sondejos no deixen lloc a dubtes que els portuguesos premiaran les polítiques que els han tret del pou a què els va portar la crisi financera i el dur ajustament que després va imposar la troica a canvi del rescat. Amb el recolzament d’entre el 36,5% i el 38% de l’electorat en els sondejos, la victòria de Costa és incontestable. El dirigent li treu entre 8 i 10 punts al centredreta del Partit Socialdemòcrata (SPD) de Rui Rio.

Les enquestes també prediuen una pujada del BE –anticapitalista com Podem– fins al 10% dels sufragis i el descens fins al 7% de l’altre aliat parlamentari, comunistes i verds. El partit animalista i ecologista PA es convertiria en quarta força del país –i podrien arribar a ser decisius amb cinc escons– per davant de la dreta del CDS.

Sense arribar a la majoria absoluta, Costa es veurà abocat a buscar un soci que no li demani entrar al Govern, com ha insinuat el BE. La seva líder, Catarina Martins, va assenyalar fa uns dies: Els partits que es presenten volen governar perquè per a això són les eleccions». «El Bloc és un partit que ja té 20 anys. S’ha fet més gran i vol poder», valora Margarida Pinto, subdirectora de l’agència de notícies Lusa.

Un escenari que Costa rebutja frontalment i que l’ha portat a advertir del risc d’un «PS feble» davant un «BE fort» que condueixi a un escenari de bloqueig com a Espanya que comprometi l’estabilitat. Martins li replica: «Estabilitat va ser tenir un acord d’esquerres que va assenyalar que no hi podia haver més retallades en els salaris i les pensions».

Notícies relacionades

Els atacs entre els socis de la ‘geringonça’ han sigut una constant en una campanya en què Costa, que va iniciar el seu mandat com el governant antiausteritat i ha acabat com a gran defensor de l’ortodòxia fiscal «per protegir-nos de qualsevol tempesta que pugui venir», ha deixat la dreta sense arguments.  Només el «cas Tancos», el robatori d’un arsenal militar fa dos anys, ha caldejat l’ambient en els últims dies entre Govern i oposició amb l’acusació fiscal de prevaricació al ministre de Defensa, Azeredo López.

Però ni aquest escàndol ni els greus incendis que el 2017 van causar més de 100 morts al país i que aquest divendres ha retret un home a Costa en un tens incident a Lisboa, sembla que passaran factura a un Govern a què els portuguesos atribueixen la recuperació de cert benestar.