REFORMA CONTROVERTIDA
Itàlia aprova la llei per reduir el nombre de parlamentaris
La retallada d'escons és de 945 a 600, cosa que suposa un estalvi de 81,6 milions d'euros per a l'Estat
zentauroepp50307056 rome italy 08 10 2019 italian foreign minister luigi d191008194945 /
El Congrés italià ha votat aquest dimarts la retallada dels parlamentaris de 945 a 600, cosa que suposarà un estalvi de 81,6 milions d’euros per a l’Estat. Malgrat que han aprovat la iniciativa pràcticament tots els partits, alguns polítics conservadors i fins i tot d’esquerres han considerat que es tracta d’una «reforma demagògica», mentre que els electors en les circumscripcions de l’estranger lamenten que ara estaran «menys representats». En la del nord de les Amèriques, per exemple, que avarca des d’Alaska fins a Panamà, passaran de dos representants a un de sol.
Aquesta reforma, aprovada per 553 vots favorables i 14 en contra, era la condició prèvia que els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S) havien posat als progressistes del Partit Demòcrata (PD) per formar un nou govern després del fracàs de la majoria anterior formada amb l’M5S i la Lliga de Matteo Salvini.
Com preveu la Constitució, la llei de reforma parlamentària ja havia sigut aprovada tres vegades pels parlaments anteriors i faltava només la quarta i última. Itàlia era el segon país de la UE amb més parlamentaris, amb 945. L’única possibilitat per revocar-la és convocar un referèndum popular, a través de 500.000 peticions d’electors o dels governs de cinc autonomies.
Nova norma
La disminució d’escons comportarà de retruc l’elaboració d’una nova llei electoral per assegurar que, amb menys parlamentaris, els votants i les circumscripcions electorals tinguin la mateixa representació. De fet, la reforma aprovada comporta un document pel qual la majoria es compromet a presentar abans de desembre un projecte de llei electoral, adaptada a la nova situació amb algunes novetats. Entre aquestes, figura l’augment de les dones candidates en les eleccions.
En vigílies de la votació, la Lliga de Salvini, que ha votat a favor, paradoxalment ja ha presentat al Suprem les firmes per convocar un referèndum abrogatiu. La raó és que, amb la disminució dels parlamentaris, la llei electoral haurà de ser gairebé automàticament només proporcional (ara és majoritària en un 75%), la qual cosa impediria de fet una futura victòria de la Lliga.
Els conservadors, que en les tres votacions anteriors de la reforma hi havien votat a favor, també s’han adherit al vot final. L’extrema dreta de Germans d’Itàlia (FdI) havia afegit al canvi l’elecció directa de president de la República, idea que ha sigut rebutjada. Els únics que no han votat i han optat per protestar davant el Congrés han sigut els parlamentaris de +Europa d’Emma Bonino. Tots els diputats contraris a la reforma consideren de maneres diferents que la reducció del nombre disminuirà la representació de les minories del país al Parlament.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034