CRISI AL PRÒXIM ORIENT

Els republicans qüestionen Trump i proposen sancions contra Turquia

El president resta importància al recolzament kurd afirmant que no van ajudar els EUA en la segona guerra mundial

zentauroepp50323745 october 3  2019   the villages  florida  united states   u s191010183838

zentauroepp50323745 october 3 2019 the villages florida united states u s191010183838 / Paul Hennessy

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La decisió del president dels Estats Units de retirar les seves tropes del nord-est de Síria per no interferir en l’operació militar turca contra els kurds ha aixecat una onada de crítiques a les files republicanes, així com entre els seus aliats evangèlics, just quan més recolzament necessita el mandatari per resistir el procés de destitució que enfronta al Congrés. Els conservadors li han retret que hagi «abandonat els kurds», que han sigut els millors aliats dels EUA en el conflicte sirià, al donar llum verda a la invasió turca, una decisió que han definit com a «immoral» i «el pitjor error de la seva presidència». Amb recolzament demòcrata, els seus correligionaris han introduït un projecte de llei al Congrés per sancionar Turquia amb mesures punitives com un veto a les transferències d’armes.

És molt poc habitual que els republicans es desmarquin de Donald Trump, un president que, per damunt de tot, exigeix lleialtat als seus aliats polítics. Però aquesta vegada s’ha quedat pràcticament sol. Les crítiques no només li han plogut des de l’ala neoconservadora del partit, també han sigut abraçades pels seus líders al Congrés i la caixa de ressonància de l’electorat evangèlic, que veu en els kurds el millor escut per protegir els cristians de la regió. «El president corre el risc de perdre el mandat diví», ha dit l’influent telepredicador i aliat del president, Pat Robertson. «Una retirada precipitada de les tropes nord-americanes de Síria només beneficiarà Rússial’Iran i el règim d’Assad i augmentarà el risc que ISIS es reagrupi», va afirmar Mitch McConnell, el líder conservador al Senat.

Notícies relacionades

El rebuig de l’actitud de Trump, anunciada dilluns a les xarxes socials sense debat previ i després de parlar per telèfon amb el president Erdogan, la comparteix també el Pentàgon i els seus aliats europeus. Entre altres coses temen que la incursió turca desmobilitzi les forces kurdes que custodien els prop d’11.000 militants de l’Estat Islàmic capturats a les seves presons i faciliti el seu alliberament.

Normandia

Trump ha mirat de matisar la seva posició en les últimes hores a l’afirmar que els EUA «no recolzen l’atac» i «han deixat clar» a Ankara «que aquesta operació és una mala idea». Com ja va fer dies abans, ha amenaçat de destruir l’economia turca si les seves tropes massacren els kurds i ha dit que recolzarà les sancions cuinades al Congrés si no els donen un tracte humà. Però alhora, ha restat importància als sacrificis kurds per protegir els interessos nord-americans a Síria. «Els kurds no ens van ajudar en la segona guerra mundial, no ens van ajudar a Normandia», ha assegurat, mentre ha insistit que pretén acabar amb «les guerres sense sentit» dels EUA al Pròxim Orient.