guerra a pròxim orient
La UE condemna Turquia però no aconsegueix el consens sobre un embargament d'armes
Els Vint-i-vuit sí acorden sancionar entitats i individus turcs implicats en les activitats petrolíferes al Mediterrani oriental
zentauroepp50396956 turkish backed syrian fighters are pictured in the town of a191014160643 /
La condemna és unànime. Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea consideren que les activitats militars de Turquia al nord-est de Síria danyen «seriosament» l’estabilitat i la seguretat de tota la regió i que el Govern de Recep Tayyip Erdogan ha «de cessar» les seves accions unilaterals.33 No obstant, els Vint-i-vuit no han aconseguit posar-se d’acord sobre l’aplicació d’un embargament d’armes a nivell europeu contra el Govern turc, però sí que sancionaran entitats i individus turcs implicats en activitats petrolíferes a les aigües properes a Xipre.
Condemnen les accions de Turquia perquè consideren que fan seriosament malbé «l’estabilitat i la seguretat de tota la regió», la qual cosa resultarà en més civils patint nous desplaçaments, problemes severs d’accés a ajuda humanitària i un procés polític liderat per les Nacions Unides molt més complicat. Els 28 són conscients que Ankara és un soci clau per a la UE i un actor «críticament important» en la crisi siriana però recorden que les seves preocupacions haurien de ser abordades per la via política i diplomàtica, d’acord amb el dret internacional, no a través d’una acció militar.
En aquest sentit, asseguren que no donaran «assistència al desenvolupament o l’estabilització» en àrees en les quals els drets de la població local siguin ignorats o violats. El que sens dubte no serà possible és aplicar un embargament d’armes generalitzat. Es tracta d’una decisió nacional, potestat de cada Estat membre i hi ha dubtes de les implicacions que tindria aplicar una decisió així sobre un país aliat en una organització com l’OTAN. Encara així, diversos governs s’han compromès a deixar de vendre armes al Govern d’Erdogan.
Marco legal
Notícies relacionadesÉs el casd’Alemanya, França, Holanda o Luxemburg als quals s’han sumat també Àustria, Bèlgica o Espanya. «Espanya està completament a favor de no més vendes a Turquia», ha anunciat el ministre en funcions Josep Borrell en línia amb l’actitud d’Alemanya. «No volem donar suport a aquesta guerra i no volem fer que hi hagi armes disponibles», ha explicat el seu col·lega alemany Heiko Maas.
Però els 28 sí s’han posat d’acord en castigar les activitats petrolíferes il·legals de Turquia al Mediterrani oriental, a les aigües properes a Xipre. Fa mesos que les autoritats xipriotes denuncien la violació per part de les autoritats turques de la seva sobirania i el Consell ha decidit passar a l’acció amb adopció del marc legal que permetrà imposar mesures restrictives contra empreses i individus vinculats a les prospeccions d’hidrocarburs.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors