tensió al pròxim orient
Desenes de milers de libanesos exigeixen al carrer la dimissió del Govern
La imposició de nous impostos i la corrupció de les elits desferma la ira de la població a tot el país
Dos sirians moren asfixiats pel fum d'un incendi provocat per manifestants al centre de Beirut
zentauroepp50462118 anti government protesters clash with riot policemen during 191018195059 /
Desenes de milers de libanesos han exigit aquest divendres la dimissió del Govern i han mostrat la seva còlera contra una elit política que acusen de corrupció i d’haver arruïnat i saquejat l’economia del país. Els manifestants, de totes les comunitats i que han pres els carrers de diferents poblacions, han demanat «la caiguda del règim» en les protestes més multitudinàries des del 2015, quan es va produir la crisi de la recollida d’escombraries.
Totes les confessions religioses i classes socials s’han unit contra el Govern liderat pel musulmà sunnita Saad Hariri i per exigir també la dimissió del president del Líban, el cristià Michel Aoun, i del president del Parlament, el xiïta Nabih Berri.
Segons l’Agència Nacional de Notícies libanesa, almenys dues persones han mort i desenes han resultat ferides durant les protestes. Les víctimes mortals són dos obrers sirians que es van asfixiar pel fum d’un incendi provocat per un grup de manifestants al centre de Beirut.
«La revolució del Whatsapp»
Per segon dia consecutiu, els manifestants s’han concentrat en diverses poblacions libaneses després que les autoritats anunciessin que aprovarien un impost de 20 centaus de dòlar per dia per a les trucades per xarxes socials com WhatsApp, Facebook o Viber a fi d’incrementar els ingressos estatals. La proposta es va retirar poc després que comencessin les protestes, però el gest no ha servit de gaire perquè, en realitat, aquesta mesura era només l’espurna que va encendre les manifestacions, l’anomenada «revolució del Whatsapp».
El Govern de Hariri va decidir aplicar també una nova tarifa als productes del tabac, tant local com importat, i augmentar l’impost al valor agregat (IVA) en 2 punts el 2021 i 2 punts addicionals més el 2022 per arribar al 15%.
El Líban, que va patir una cruenta guerra civil entre el 1975 i el 1990, té un deute d’uns 86.000 milions de dòlars, més del 150 % del PIB, un dels més grans del món. A més, la població pateix talls diaris d’aigua i electricitat.
Els desacords polítics per aprovar els pressupostos per al 2020 bloquegen 11.000 milions de dòlars compromesos per la comunitat internacional en la conferència de París de l’abril del 2018.
Cansament general
El creixement econòmic s’ha vist afectat pel conflicte regional i la inestabilitat. L’atur entre els menors de 35 anys és del 37%. El país acull un milió de refugiats sirians que van fugir de la guerra al seu país natal des del 2011. En les protestes, en les quals s’han organitzat barricades, s’han cremat pneumàtics i s’han tallat carrers, els manifestants han cantat consignes contra el Govern «corrupte».
«¡Revolució, revolució!» i «El poble demana la caiguda del règim» han sigut altres dels eslògans més corejats en les protestes, en les quals s’ha dit «lladre» a Aoun. Al Líban, insultar el president està castigat amb la presó.
«Tothom està cansat d’això, la situació és horrible, la gent no té diners, la gent s’enfonsa, ens posen impostos, impostos, impostos», ha assenyalat Samir Shmaysri, un perruquer de 39 anys, a la televisió qatariana Al-Jazeera, a la plaça dels Màrtirs de Beirut, on s’ha celebrat una de les concentracions més importants.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia