EL DILEMA DEL REGNE UNIT
El Parlament britànic obliga a posposar la votació sobre l'acord del 'brexit'
Els diputats aproven una esmena que força a retardar la ratificació definitiva del pacte fins que es completi la legislació per implementar-lo
Havia batejat la jornada d’avui com el «superdissabte». «Una històrica oportunitat per resoldre el ‘brexit’» segons el primer ministre, Boris Johnson. El dia en què per quarta vegada en tres anys i mig els diputats havien de decidir en votació la ratificació d’un segon acord sobre el ‘brexit’ assolit pel primer ministre britànic amb la Unió Europea aquesta setmana. Però el pla es va ensorrar a primera hora de la tarda en un altre d’aquests girs insospitats del ‘brexit’. Una esmena es va creuar al camí de Johnson, que, humiliat, va haverd’ajornar la votació fins la setmana que ve, en principi.
La Cambra dels Comuns va aprovar per 322 vots a favor davant 306 en contra posposar la ratificació definitiva de l’acord del ’brexit’ fins que la legislació, que l’ha d’implementar, es completi. L’esmena la va presentar per sorpresa l’exdiputat conservador, ara independent, Oliver Letwin. El seu objectiu era garantir que no hi haurà obstacles o impediments en la tramitació que poguessin servir de pretext per concloure el 31 d’octubre sortint de la Unió Europea sense acord. A hores d’ara, ningú es fia de ningú.
Complir la llei
Boris Johnson va respondre suspenent la votació, però repetint que segueix endavant amb el seu pla i amb la data que s’ha fixat i en la qual es juga el prestigi polític. L’anomenada llei Benn l’obliga no obstant a demanar per carta, abans de les 11 de la nit de dissabte, una ampliació de l’article 50 fins al 31 de gener. A la qual cosa es va negar. «No negociaré un retard amb la UE i la llei no m’obliga a això», va ser la seva resposta desafiadora. El repte va camí dels tribunals i més específicament al Tribunal Civil d’Escòcia, on fa onze dies els jutges van ajornar la decisió sobre com forçar el primer ministre a acatar la llei, argumentant que no tenia per què presumir que Johnson no la compliria. La vista s’ha de reobrir dilluns al migdia.
El líder de la Cambra dels Comuns, Jabob Rees-Mogg va suggerir, en nom del Govern, que la votació ajornada es podria celebrar precisament dilluns, però el president de la Cambra dels Comuns, l’‘speaker’, John Bercow, la persona que en realitat ha de decidir, va donar a entendre que no acceptarà la proposta. «L’aparent propòsit de la moció ministerial és invalidar o ignorar l’efecte de la decisió que ha pres la Cambra avui» va assenyalar Bercow.
Vots laboristes
La sessió extraordinària al Parlament, que per primera vegada en 37 anys se celebrava dissabte (l’última va ser convocada per Margaret Thatcher durant la guerra de les Malvines), va començar amb el discurs de Johnson, que en to conciliador va demanar als diputats que ratifiquessin l’acord, perquè no fer-ho tindria «un efecte corrosiu». «Ara és el moment que en aquesta gran Cambra dels Comuns ens unim i unim el país, perquè crec que la gent a casa seva és el que desitja i espera». La nit anterior el govern havia publicat un compromís per protegir els drets dels treballadors amb l’objectiu d’atreure el vot dels laboristes partidaris del ‘brexit’, entorn d’una desena, que imperiosament necessita per guanyar la votació, ara ajornada.
¿Nova pròrroga?
Notícies relacionadesA Brussel·les esperaven notícies de Boris Johnson «com més aviat millor», després de l’ensopegada, que afegeix un element més d’incertesa. «La Comissió Europea pren nota del vot a la Cambra dels comuns de l’anomenada esmena Letwin, que significa que l’acord de retirada no s’ha votat. Correspon al Govern del Regne Unit informar-nos sobre els pròxims passos com més aviat millor», va anunciar la portaveu, Mina Andreeva.
Si l’acord del ‘brexit’ no s’aprova la setmana que ve és probable que la hipòtesi d’una tercera pròrroga cobri sencers. Una opció que ningú descarta a Brussel·les. «En cas que passi, el president [Donald] Tusk consultarà amb els 27 caps d’estat i de Govern sobre si la concedim o no» però «l’extensió només pot concedir-se per unanimitat», ha recordat el primer ministre irlandès, Leo Varadkar.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors