CRISI XILENA
Piñera demana un acord nacional per apagar l'incendi social a Xile
El president crida a consensuar una reforma constitucional i buscar enteses que permetin assolir la justícia social i la pau
El magnat es va dirigir al poble després d'una violenta jornada de vaga
CHI12. SANTIAGO (CHILE), 12/11/2019.- Manifestantes protestan este martes en la céntrica Plaza Italia de Santiago (Chile), durante una nueva jornada de movilizaciones a nivel nacional. La huelga general realizada este martes en Chile reflejó en las multitudinarias manifestaciones que coparon las calles de diversas ciudades del país un clamor popular por la necesidad de garantizar derechos básicos para una población movilizada contra la desigualdad. EFE/ Orlando Barría /
El president Sebastián Piñera va convocar els xilens a arribar a un acord ampli que inclogui la redacció d’una nova Carta Magna per tal d’apagar l’incendi socialque ha tornat a tenir un altre pic d’intensitat.
«Lagreu situació que viu el nostre país des de fa ja quatre setmanes exigeix, i amb urgència, deixar de banda totes les petiteses, i actuar amb la grandesa i el patriotisme que les circumstàncies ens exigeixen, per poder completar aquests tres grans acords», va dir el mandatari a la nit al parlar-li als ciutadans.
Piñeraaspira a consensuar amb l’oposició unaagenda «per la pau»que «permeti condemnar de manera categòrica una violència que ens ha causat molt mal i que es condemni a qui directament o indirectament la impulsen o toleren». El tercer pilar de la seva proposta és un «acord per la justícia» per «poder impulsar una robusta agenda social que permeti avançar cap a un Xile més just i amb més igualtat d’oportunitats».
Popularitat per terra
El magnat, la popularitat del qual està per terra, ha recollit un delsreclams que broten dels carrers: acabar amb la Constitució elaborada el 1980 sota la dictadura del general Augusto Pinochet. Si bé aquest text va ser sotmès a diverses reformes, la seva matriu neoliberal va quedar inalterable i és l’aspecte més qüestionat per les multituds en les seves consignes. Piñera va fer una crida als xilens a dissenyar una nova institucionalitat de manera «participativa» perquè els ciutadans tinguin «l’última paraula» a través d’una consulta popular.
Desenes de milers de persones van tornar de nou al carrer en un dia més de mobilitzacions socials /
El missatge no va convèncer els analistes. Pel portalEl Mostrador, es va tractar d’un discurs improvisat i va oferir poques certeses sobre les maneres de normalitzar el país. Piñera ha parlat amb els seus antecessors en el càrrec, Michelle Bachelet, Ricardo Lagos i Eduardo Frei, però sap que la responsabilitat de sortir de la crisi és, abans que res, personal.
Més repressió
La seva al·locució nocturna va combinar les ofertes a la societat amb un anunci que presagia més duresa repressiva als carrers: la reintegració dels policies militaritzats (Carabineros) i agents de seguretat que es van retirar per redoblar el control de les ciutats. L’Estat té per primera vegada la sensació que està sent desbordat per la intensitat i constància de les mobilitzacions.
«Aquesta situació ha d’acabar, i ha d’acabar ara, i hem de prendre plena consciència que això depèn de l’esforç i compromís que posem cadascun de nosaltres. Totes les forces polítiques i totes les organitzacions socials, hem d’unir-nos avui entorn d’aquests tres grans urgents i necessaris acords nacionals», va dir poques hores després que les avingudes principals de Santiago, Temuco, Concepción i Viña del Mar estiguessin preses per manifestants en el marc de la vaga convocada per la Taula d’Unitat Social.
Es van registrar nombrososepisodis de violènciai fins i tot atacs a instal·lacions públiques i privades portats a terme per grups minoritaris. Va ser, a més, incendiada una església. L’ambaixada argentina a la capital xilena va ser blanc d’una nova incursió d’encaputxats.
Els episodis de violència i vandalisme han acompanyat les protestes des de l’inici /
El peso cau a mínims històrics
Notícies relacionadesEls efectes de l’esclat social comencen a deixar la seva marca en l’economia. El peso xilè ha arribata mínims històrics, ubicant-se en els 781 unitats per dòlar. La caiguda d’una moneda l’apreciació de la qual era orgull de les autoritats, ha motivat la intervenció «verbal» del Banc Central, que a través d’un comunicat va defensar la solvència del sistema financer xilè i va anunciar que té les eines per actuar per normalitzar la situació.
D’altra banda, l’Enquesta d’Expectatives Econòmiques del Banc Centralva ajustar a la baixa el creixement del país i el va situar en 1,9% per a aquest any i en 2,3% per al 2020, davant l’anterior estimació d’un creixement de 2,5% per a aquest any i d’entre el 3% i 3,5% per al pròxim. La Borsa de Santiago va prendre nota d’aquesta novetat i va tancar dimarts amb una caiguda de l’1,70%.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista