El 'brexit' complica la presa de possessió de la nova Comissió Europea

El Govern britànic decideix no presentar candidat i Brussel·les li obre un expedient

Els candidats de França i Romania aproven el seu examen davant del Parlament Europeu

zentauroepp50897745 european union commissioner designate for industrial  intern191114202950

zentauroepp50897745 european union commissioner designate for industrial intern191114202950 / JOHN THYS

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’objectiu de la presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, continua sent prendre possessió del seu càrrecl’1 de desembre però a 15 dies de la data prevista el camí continua complicant-se. Aquest dijous el candidat hongarès Oliver Várhely no ha aconseguit superar el seu examen oral davant de l’Eurocambra, mentre que el Govern britànic ha anunciat que no presentarà cap candidat abans de les eleccions generals del 12. Aquesta decisió s’ha saldat amb l’obertura d’un procediment d’infracció contra el Regne Unit.

«Com a guardiana dels tractats, la Comissió Europea ha enviat una carta d’emplaçament al Regne Unit [la primera fase del procediment d’infracció] per vulnerar les seves obligacions al no proposar un candidat per a la plaça de comissari europeu. Les autoritats del Regne Unit tenen fins divendres 22 de novembre com a molt tard per respondre», ha anunciat l’Executiu comunitari després de la decisió oficialitzada per Londres. Brussel·les adverteix que la pressa en el temps, de només una setmana, està plenament justificada i es deu al fet que la nova Comissió Europea ha de prendre possessió «com més aviat millor». 

Johnson incompleix el seu compromís

Quan el primer ministre britànic, Boris Johnson, va acceptar la pròrroga del ‘brexit’ fins al 31 de gener de 2020 també es va comprometre a designar un nou comissari. Des d’aleshores, les crides d’Ursula von der Leyen al líder dels conservadors britànics han sigut reiterades.

L’última va ser dimecres passat, quan va tornar a remetre una segona carta demanant una designació urgent. La resposta va arribar dimecres a la nit, firmada per l’ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, i va resultar ser una nova galleda d’aigua freda per a les esperances de Von der Leyen 

En aquesta missiva, Londres exposa la seva impossibilitat de designar cap alt càrrec per a un lloc en organitzacions internacionals per ser en campanya electoral, però insisteix que la seva intenció no és «impedir o frenar» la formació de la Comissió.

Amb aquests arguments, no obstant, Brusel·les no n’ha tingut prou. «A la seva carta, les autoritats britàniques consideren que no estan en posició de suggerir un candidat al lloc de comissari a causa de les pròximes eleccions generals» però «un Estat membre no pot invocar disposicions del seu sistema legal nacional per justificar l’incompliment de les obligacions derivades de la legislació de la Unió», afirma la Comissió Europea, els serveis jurídics de la qual han arribat a la conclusió, després d’analitzar la lletra, que el Regne Unit ha vulnerat les seves obligacions.

La decisió de Londres afegeix un maldecap més a Von der Leyen, la presa de possessió de la qual s’hauria d’haver produït l’1 de novembre i que va retardar-se per la decisió del Parlament Europeu de tombar els tres primers candidats a comissaris proposats per França, Hongria i Romania. L’objectiu, no obstant, continua sent aconseguir la investidura en la sessió plenària del 27 de novembre a Estrasburg i per això els serveis jurídics de la casa continuen avaluant totes les opcions. 

Totes les opcions 

«Estem analitzant de manera molt detallada la posició del Regne Unit i reflexionant sobre quins poden ser els pròxims passos a seguir», explicava abans d’anunciar l’expedient la portaveu Dana Spinant davant d’una situació que ha qualificat de complexa, extraordinària i sense precedents.

«És important que el Regne Unit reconegui les seves obligacions com a Estat membre i que no vulgui obstruir la formació de la nova Comissió», ha destacat sobre una carta que podria servir d’argument legal davant del Tribunal de Justícia de la UE en cas d’engegar el mandat amb 27 i no 28 comissaris.

Notícies relacionades

De moment, aquest dijous l’Eurocambra ha donat finalment llum verda als dos substituts plantejats per París i Bucarest, el francès Thierry Breton com a candidat a comissari de mercat interior i indústria de la defensa i la romanesa Adina Valean com candidata a comissària de Transports.

No obstant, l’hongarès Oliver Várhely, candidat a la cartera d’Ampliació i Veïnat, no ha aconseguit superar l’examen i haurà de respondre abans de dilluns al migdia a una nova bateria de preguntes, després dels dubtes expressats pels liberals i els socialistes. Aquests últims han aconseguit arrencar a Von der Leyen el compromís de modificar el verb de la polèmica cartera de «protegir» per «promoure l’estil de vida europeu».