CRISI SOCIAL i POLÍTICA

Colòmbia viu una vaga general en plena onada de protestes

La mort d'un estudiant, ferit per la policia durant una manifestació, commociona el país

Demonstrators lie on the ground during a protest as a national strike continues in Bogota, Colombia November 26, 2019. REUTERS/Carlos Jasso

Demonstrators lie on the ground during a protest as a national strike continues in Bogota, Colombia November 26, 2019. REUTERS/Carlos Jasso / CARLOS JASSO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Colòmbia viu aquest dimecres una nova jornada de vaga general en plena onada de protestes sense que en la seva reunió de dimarts el Govern del president Iván Duque i les centrals obreres trobessin punts de convergència per iniciar una negociació que permeti trobar solucions a la crisi que viu el país.

«Aquest 27 de novembre realitzarem una altra aturada nacional a tot el país junt amb grans jornades de mobilització per reclamar-li al Govern que negociï el ‘paquetazo’ que nosaltres hem assenyalat com les causes que han pres aquesta protesta social», explicava Elías Fonseca, membre del comitè executiu de la Central Unitària de Treballadors (CUT).

Va ser la jornada de vaga nacional que els dirigents sindicals van convocar dijous passat a fi d’exigir canvis en la política social i econòmica del Govern el que va despertar l’espurna que s’ha convertit en tot just uns dies en un moviment popular que es multiplica cada dia en carrers i places de tot el país.

Les manifestacions de dimarts, sisè dia de protestes, han tingut com a desgraciat protagonista el jove estudiant Dilan Cruz, primera víctima mortal de la violència policial en aquestes mobilitzacions, la imatge del qual ha estat present en totes carrers i places.

La mort del jove de 18 anys ha commocionat el país i l’ha convertit en símbol de la resistència que pregonen els joves. Cruz ha mort després d'estar tres dies ingressat a l’Hospital San Ignacio de Bogotà després de ser ferit al cap per l’Esquadró Mòbil Antiavalots (Esmad) de la Policia quan participava en una marxa pacífica.

Oberts al diàleg

Després de la fallida reunió entre Govern i sindicats, les centrals han assegurat que no s’han aixecat de la taula de negociacions i que estan oberts a continuar dialogant amb Duque sempre sobre la base de les seves peticions. Els sindicats rebutgen emfàticament les reformes laboral, tributària i del règim de pensions que asseguren prepara el Govern i que aquest nega, així com un pla de privatitzacions, la falta de compromís amb l’acord de pau amb les FARC i de mesures contra l’assassinat de líders socials, entre altres causes.

Notícies relacionades

Polítics de diferent signe han manifestat el seu recolzament a l’Administració colombiana però alhora han recomanat a Duque que no es faci el desentès al clamor dels carrers.

L’excandidat independent a l’alcaldia de Bogotà, Carlos Fernando Galán, ha proposat a Duque tres idees per «apaivagar els ànims i millorar l’ambient per al diàleg que ens permetin buscar solucions de fons al que està vivint Colòmbia». El primer que s’ha de fer, segons Galán, és sancionar els membres de l’Esmad que hagin comès excessos i sotmetre aquest cos a una profunda reforma. També va plantejar l’habilitació de zones perquè la gent es continuï manifestant i que «desburocratitzi els diàlegs» per poder avançar.