EN UN CONFÚS TIROTEIG
La policia mata quatre presumptes violadors i desencadena la joia a l'Índia
Els detinguts, acusats de violar i matar una jove veterinària, estaven sota custòdia policial quan pel que sembla van provar de fugir
zentauroepp51227821 supporters of india s main opposition congress party shout s191205125618 /
Els quatre presumptes autors de la violació i assassinat d’una jove veterinària jove veterinàriaal sud de l’Índia han mort tirotejats aquest divendres quan es trobaven sota custòdia policial al lloc on es va trobar el cadàver de la dona fa una setmana, en un cas que va desencadenar fortes protestes al país.
I al saber-se la notícia, es va escampar la joia. La multitud va tallar els carrers, va llançar petards i va repartir caramels i flors a la policia. Els agents havien matat de matinada, en un confús tiroteig, els sospitosos de violar i assassinar una jove en un d’aquests casos que revolten la societat índia cíclicament.
Mohammad Areef, Jollu Shiva, Jollu Naveen i Chintakunta Chennakeshavulu eren els individus més odiats del país des que dimecres passat van matar una veterinària de 27 anys a Hyderabad, la capital de l’estat d’Andhra Pradesh. Van desinflar les rodes de la moto de la jove, li van oferir ajuda i la van conduir a un lloc deshabitat, on la van violar i van escanyar, van cremar les seves restes i les van llançar als arbustos.
Intent de fuga
Un concís comunicat del subcomissari de policia Prakash Reddy ha anunciat les morts: «Ahir al matí, al voltant de les 06-06.30 am, els nostres agents han acudit al lloc per reconstruir el crim amb els acusats quan aquests han intentat treure’ls les armes i hi ha hagut un tiroteig. Els quatre acusats han mort i dos policies han sigut ferits». El comunicat contradiu una versió anterior, que havia situat l’intent de fuga tres hores abans.
L’explicació segueix el guió que a les Filipines ha justificat milersd’execucions extrajudicials de presumptes narcotraficants, però a l’Índia no s’han escoltat gaires objeccions. Polítics i celebritats havien secundat la pretensió popular que fossin executats com més aviat millor i de qualsevol manera. «Sé que sona dur, però aquesta classe de gent hauria de ser entregada a la gent perquè els linxessin», havia dit dies enrere Jaya Bachchan, actriu de Bollywood, activista pels drets de la dona i parlamentària a Rajya Sabha. «Aquests bàrbars s’ho mereixien pel crim horrible i inhumà que van cometre», ha afirmat l’actor Nikhil Sihhhartha.
Satisfacció de la família
Per les xarxes socials transpira la satisfacció i la mare de la víctima també ha agraït el desenllaç. «Han passat deu dies des que la meva filla va morir. Vull expressar la meva gratitud a la policia i al govern per això, ara la seva ànima podrà descansar en pau».
Entre les escasses veus dissonants figura l’Associació Progressista de Dones, que ha parlat d’una «falsa justícia» comparat amb els que es feliciten per la venjança. L’episodi, assenyala, demostra que el Govern «no pot portar la seguretat als carrers, no pot investigar els crims contra les dones, no pot protegir les víctimes de violació ni assegurar que la seva dignitat es respecti en els tribunals».
La mort de la veterinària va fer vessar de nou el vas d’una societat que conviu amb la violència sobre les dones. Les manifestacions es van encadenar a Delhi, Calcuta o Bangalore. La multitud es va ajuntar davant la comissaria de Hymerabad per criticar el passotisme policial quan es va saber que durant diverses hores es van desdenyar les denúncies de la família, al·legant que la víctima probablement s’havia escapat. Tres agents van ser suspesos per desatendre els seus deures, va indicar la premsa local. El tiroteig d’aquest matí ha convertit els dolents en herois.
El país més perillós per a les dones
Notícies relacionadesL’Índia és el país més perillós per a les dones, segons un estudi de l’any passat de la Fundació Thomson Reuters. El 2017 es van comptar 33.658 violacions, més de 90 de diàries, però és sabut que només una minoria de víctimes les denuncia per evitar el menyspreu de la policia i els metges. Un demolidor informe de l’organització Human Rights Watch les qualificava d’«alarmantment comunes» i descrivia un quadro d’impunitat i incompetència. Els procediments s’eternitzen en una justícia amb mitjans escassos: L’any passat es van obrir 18.300 causes, mentre gairebé 128.000 esperen el seu torn.
El silenci social va acabar el 2012 amb Nirbhaya, la jove que va morir després de ser violada en grup en un autobús de Delhi. El seu cas va provocar una reforma legal més dura contra els violadors, que contempla la pena capital si la víctima mor i amplia la definició d’atac sexual. La seva mare, Asha Devi, ha sigut requerida avui per la mort dels quatre acusats. «Estic extremadament contenta amb el càstig. Els policies han fet una gran feina i espero que no es prengui cap mesura contra ells», ha dit a l’agència ANI.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat
- El Barça remunta i fulmina el Tenerife (5-1) sense Alexia