El dilema escocès

El vot a Escòcia estarà condicionat pel 'brexit' i per la batalla a favor o en contra a la independència

Els nacionalistes busquen un resultat que els permeti pressionar Londres per a un segon referèndum

zentauroepp51232572 scottish national party  snp  leader nicola sturgeon launche191207230552

zentauroepp51232572 scottish national party snp leader nicola sturgeon launche191207230552 / Jane Barlow

4
Es llegeix en minuts
Kim Amor
Kim Amor

Periodista

ver +

Al Regne Unit no gasten en propaganda electoral al carrer. Les ciutats no estan folrades de cartells ni d’eslògans dels partits polítics. Així que, en general, es perceppoc ambient electoral. En el cas d’Escòcia,ni tan sols hi ha guerra de banderes. Les úniques que onegen en aquest hivern fred i plujós decorat de llums de Nadal ho fan als edificis públics. L’escocesa, això sí, la blava amb la creu de sant Andreu, és la majoritària.

«Aquestes eleccions són un embolic i estic fart que ens convoquin tantes vegades per votar», es lamenta Peter, un jove d’Edimburg que treballa en una hamburgueseria del centre de la ciutat. «Crec que el que passa aquí és similar al que passa a Espanya i a Catalunya», afegeix amb un somriure.

Si en el conjunt del Regne Unit el vot a les eleccions d’aquest dijous està condicionat en gran part pel ‘brexit’, a Escòcia també ho està perla batalla a favor o en contra de la independència.Els dos discursos que marquen aquests comicis són el de l’independentista i europeista Partit Nacional d’Escòcia (SNP, en les sigles en anglès), de la popular ministra principal, Nicola Sturgeon, i el del Partit Conservador, del primer ministre britànic, Boris Johnson, tan defensoracèrrim de la unitat territorialcom del divorci amb Brussel·les.

Fórmula irreconciliable

El 2014 els electors escocesos van votar NO a la independència i el 2016 no al ‘brexit’, dues respostes difícils de conjugar en vista de la sortida imminent del Regne Unit de la Unió Europea. Tant per a l’SNP com per als conservadors, la fórmula del no-no és irreconciliable. En el cas del Partit Laborista, en altre temps força hegemònica a Escòcia i en caiguda lliure des de fa diversos anys en aquest territori, la posició no és tan clara com la dels seus rivals. L'ambigüitat és pròpia del seu líder, Jeremy Corbyn. Una actitud que ha contribuït que descendeixi el recolzament del partit a Escòcia. Una altra raó és l’impuls de l’SNP, un partit també d’esquerra. És un gran embolic, com diu Peter.

«El futur d’Escòcia és un dilema», va escriure en un tuit l’SNP apressant els electors més joves a registrar-se per poder votar. Els nacionalistes escocesos necessiten amb candeletes un molt bon resultat a les urnesper poder continuar pressionantel Govern de Londres per un segon referèndum sobre la independència.

Sturgeon defensala necessitat d’una altra consultaamb un argument obvi: l’escenari ha canviat i els escocesos tenen dret a tornar a votar després que es posicionessin clarament en contra d’abandonar la UE. Per això, en aquesta campanya els nacionalistes se centren a guanyar el vot dels escocesos que van votar no a la independència fa cinc anys i no al ‘brexit’ fa tres.

Bon resultat

«Hi ha un canvi i alguns electors que volen seguir a la UE i que van votar no a la independència ara votaran l’SNP, però, tot i que menys, l’SNP també està perdent recolzament entre els que van votar per la independència però que estan en contra d'estar a la UE», afirma James Mitchel, analista i professor de Ciències Polítiques de la Universitat d’Edimburg.

 «El ‘brexit’ està alimentant encara més l’interès per la independència», diu Robin McAlpine, director del ‘think tank’ escocès Common Weal, que recorda que aquests anys el recolzament a la secessió ha crescut i que en l’actualitat arriba al 50% dels escocesos, cinc punts més que el 2014, quan el ‘no’ va guanyar per deu punts, una autèntica clatellada.

La ministra principal i líder de l’SNP compta amb el recolzament del Parlament escocès (Holyrood) en el seu propòsit de convocar la consulta a finals de l’any que ve, mesos abans que els escocesos renovin el seu Parlament el 2021. Però no ho tindrà fàcil. Els sondejos auguren un bon resultat per a l’SNP aquest dijous, millor que el que va aconseguir a les anteriors generals, quan es va quedar amb 35 dels 59 escons en joc a Escòcia per al Parlament britànic de Westminster.  En les del 2015 en van aconseguir 56.

Obrir les urnes

Però Johnson descarta per complet obrir de nou les urnes a Escòcia si és elegit primer ministre. En cas que ho sigui el laborista Jeremy Corbyn, cosa poc probable, només ha avançat que autoritzarà la consulta en cas que els independentistes aconsegueixin la majoria en les parlamentàries escoceses del 2021.

Notícies relacionades

«Crec que el moviment independentista ha de desenvolupar una campanya de màxima pressió que dificulti a Londres ignorar els desitjos d’Escòcia de celebrar un segon referèndum», afirma McAlpine. «Fins ara, a l’SNP tenir una base àmplia de recolzament no li ha servit per a res. Crec que farà falta molta feina».

John Curtice, politicòleg, professor de ciències polítiques a la universitat de Strathclyde, a Glasgow, i guru electoral al Regne Unit, creu que els ‘tories’ escocesos aconseguiran un bon resultat, tot i que no arribin a la xifra de 13 escons al Parlament de Westminster que van aconseguir de manera sorprenent en les generals del 2017. Als ‘tories’ escocesos el discurs de Sturgeon els beneficia electoralment, afirma. «Com més parla d’independència, millor per als conservadors». Curtice admet, no obstant, que són prediccions per a unes eleccions inusuals i complexes.