CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
L'himne viral 'El violador eres tu' arriba a una Índia commocionada per les últimes violacions
La coreografia índia inclou una estrofa diferent, «en nom de la casta», adaptada al context del país
L’himne viral antimasclista ‘El violador eres tú’ (o ‘Un violador en tu camino’), que ha impulsat el col·lectiu feminista xilè Las Tesis, ha arribat a l’Índia, país commocionat pels casos de violacions i assassinats de dones que s’han produït en els últims dies.
Diverses desenes de dones índies han escenificat aquest dissabte al centre de Nova Delhi la coreografia ‘El violador eres tú’. Amb els ulls embenats i assenyalant al capdavant, igual que les dones de Santiago, Bogotà, Mèxic, Caracas, Madrid, París, Londres o Nova York, les dones i alguns homes de Delhi han corejat a l’uníson i en hindi «¡El violador eres tú!» tornada de la cançó ideada per un col·lectiu de dones xilenes i que es va representar per primera vegada el 25 de novembre passat, Dia Internacional de la Violència Contra la Dona.
«En el nom de la casta»
Amb frases com «el patriarcado es un juez que nos juzga por nacer y nuestro castigo es la violencia que no ves», la cançó pretén denunciar la doble victimització de les dones que pateixen la violència masclista per part de les institucions. Però a la lletra en hindi hi han afegit una estrofa diferent: «En nom de la casta, en nom de la religió, desapareixem, som explotades, portem la pitjor part de la violació i la violència als nostres cossos».
«Vam decidir adaptar-la al context indi perquè quan parles sobre els casos de violència a l’Índia, des de l’escola s’està creant una mentalitat de castes», ha explicat una de les organitzadores de la coreografia, Jyotsna Siddharth, que ha remarcat que a l’Índia «les respostes als casos [de violència] són diferents depenent de la casta o classe a què pertanyia la víctima».
Abans d’iniciar la seva coreografia al «manifestòdrom» de Jantar Mantar, al centre de Nova Dehli, les participants han dibuixat a l’asfalt i amb guix cercles al seu voltant, en què han escrit consignes com «el futur és femení» o «fem caure el patriarcat».
El país més perillós per a les dones
«Volem mostrar la nostra solidaritat amb les dones del món i també alertar sobre el que està passant ara a l’Índia», ha afirmat Siddharth, amb referència als últims casos de violació que han commocionat el país. Aquest mateix dissabte es va conèixer la mort d’una jove de 23 anys a qui un grup d’homes va calar foc dijous quan es dirigia a testificar en el cas de la seva pròpia violació, que va tenir lloc fa un any. El 27 de novembre va transcendir el cas d’una jove veterinària de 26 anys que va ser violada en grup i després assassinada, i el cos del qual va ser cremat amb gasolina. Durant la reconstrucció de l’agressió, en un confúsincident, la policia va matar els quatre violadors i va desencadenar la joia al país.
Notícies relacionadesMalgrat el context d’indignació per aquests esdeveniments, Siddharth ha explicat que la coreografia «no es va fer per això. Jo havia vist el vídeo [de Xile] fa algunes setmanes i ja volia fer alguna cosa semblant aquí, però ara també és una resposta a aquests violadors».
De fet l’Índia és el país més perillós per a les dones, segons un estudi de l’any passat de la Fundació Thomson Reuters. El 2017 es van comptar 33.658 violacions, més de 90 de diàries, però només una minoria de víctimes les denuncia per evitar el menyspreu de la policia i els metges. Un demolidor informe de l’organització Human Rights Watch les qualificava d’«alarmantment comunes» i descrivia un quadro d’impunitat i incompetència. Els procediments s’eternitzen en una justícia amb mitjans escassos: L’any passat es van obrir 18.300 causes, mentre gairebé 128.000 esperen el seu torn.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín