ELECCIONS A LA GRAN BRETANYA
Els sondejos concedeixen una victòria devastadora a Boris Johnson
Els conservadors obtindrien la majoria absoluta amb 368 escons i els laboristes s'enfonsarien amb 191
Els nacionalistes escocesos aconsegueixen un gran resultat i tindran 55 diputats a Westiminster
zentauroepp51350101 el primer ministre brit nic boris johnson sost el seu gos191213000856 /
Boris Johnson hauria aconseguit una victòria aclaparadora en les eleccions britàniques, segons el sondeig difós per les principals cadenes de televisió del Regne Unit al tancament dels col·legis electorals. Els conservadors haurien obtingut 368 escons, 50 més que els aconseguits el 2017, cosa que li donaria una majoria de 87 diputats.
En cas de confirmar-se, aquesta seria la victòria més gran dels ‘tories’ des de l’època de Margaret Thatcher. Els laboristes, al contrari, s’haurien enfonsat i s’haurien quedat amb 191 escons, 71 menys dels que tenien. Es tracta del pitjor resultat de tots els temps per als laboristes i fa la situació del seu líder, Jeremy Corbyn, insostenible.
El sondeig indica també una forta recuperació del Partit Nacional Escocès (SNP), amb 55 escons, 20 més dels que posseïa. Els liberals, amb 13 diputats, només haurien guanyat una posició i el seu líder, Jo Swinson, podria haver perdut l’escó.
Govern en pocs dies
Si es confirma la rotunda majoria absoluta que el sondeig a peu d’urna atorga a Boris Johnson, el primer ministre acudirà aquest divendres al matí al Palau de Buckingham, per demanar formalment a Elisabet II permís per formar govern. El nou gabinet podria estar designat en pocs dies.
El discurs de la reina, amb el programa legislatiu per als pròxims cinc anys, està previst per dijous, 19 de desembre. La seva proposta més urgent serà completar l’aprovació al Parlament de l’acord per al ‘brexit’, que va aconseguir a l’octubre amb Brussel·les. La nova pròrroga finalitza el 31 de gener, però donada la pausa nadalenca i el tancament del Palau de Westminster, és molt possible que el Regne Unit hagi de demanar una nova pròrroga tècnica, potser de només uns dies, per completar la tramitació.
La caiguda del mur vermell
Alguns dels resultats electorals més esperats són els escons tradicionalment laboristes, que Johnson necessitava per tenir una majoria folgada. Són escons marginals, a l’anomenat ’mur vermell’, del qual s’ha parlat molt al llarg de la campanya. Llocs entre un altre temps de classe obrera, afectats ara per la crisi postindustrial. En aquests s’ha votat laborista des de moltes dècades, però hi ha un fort sentiment antieuropeu i es detesta Jeremy Corbyn.
És el cas de Bishop Auckland, antiga localitat minera del comtat de Durham, al nord-est d’Anglaterra. En aquest feu laborista des de fa més d’un segle, la seva actual diputada Helen Goodman reté amb prou feines l’escó que va aconseguir el 2005, amb una majoria actualment de només 502 vots. Goodman va fer campanya a favor de continuar a Europa en el referèndum, mentre que els seus votants van optar pel ‘brexit’ (60,9%). L’adversària conservadora creu poder desbancar-la ara
La idea d’un possible pacte entre Jeremy Corbyn i la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, líder del Partit Nacional Escocès (SNP), feia por als electors i pot haver contribuït a la victòria dels conservadors. Johnson ha insistit durant la campanya que votar Corbyn suposaria, «tenir el 2020 dos referèndums, un sobre el ‘brexit’ i un altre sobre la independència a Escòcia».
Sturgeon afirmava que només oferiria el seu recolzament a un govern minoritari encapçalat per Corbyn, si els laboristes acceptaven el principi que sigui Holyrood, el Parlament autònom escocès, el que decideixi l’agenda i el moment per celebrar una segona consulta sobre la independència. El poder de Sturgeon sembla haver sortit reforçat i, sens dubte, insistirà a reclamar a Johnson la celebració d’un segon referèndum d’independència.
Notícies relacionadesLa jornada electoral va ser típicament hivernal, amb fred, pluja i fins i tot neu a les Terres Altes d’Escòcia. Els principals líders polítics van acudir a votar a primera hora del matí. Boris Johnson va trencar amb la tradició i en lloc de fer-ho en la seva pròpia circumscripció, Uxbridge and South Ruislip, als afores de Londres, va acudir a una de les escoles al districte de Cities of London and Westminster, on es troba la residència oficial de Downing Street.
Es tracta d’un escó marginal dels conservadors, amb una majoria de 3.148 vots, a la qual aspira un conegut exdiputat laborista, Chuka Umunna, ara membre dels liberaldemòcrates.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació