EL FUTUR DEL REGNE UNIT

Johnson prepara una gran revolució en les institucions britàniques

El 'premier' aprofitarà la majoria absoluta per a una reforma sense precedents en el funcionariat i per remodelar el seu equip

El primer ministre apostarà per la mà dura i inclourà una reforma legal perquè els terroristes compleixin «cada dia» de condemna

zentauroepp51387995 file photo  britain s prime minister boris johnson gestures 191215165050

zentauroepp51387995 file photo britain s prime minister boris johnson gestures 191215165050 / POOL New

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson no es conformarà amb governar. Amb un enorme poder a les seves mans, es proposa sacsejar els fonaments de les institucions públiques britàniques, fins a deixar-les irreconeixibles. La maquinària estatal passarà a estar al servei dels seus interessos i prioritats. Els plans inclouen una reforma sense precedent del servei públic, amb la revisió del sistema de contractació i acomiadament dels funcionaris.  Sota el programa ideat pel principal assessor de Johnson, Dominic Cummings, l’home a l’ombra darrere de la victòria en el referèndum d’Europa, el funcionariat, fins ara un cos prestigiós i independent del govern de torn, haurà d’assumir la reforma de Johnson.

El filtrat des de Downing Street a la premsa conservadora, avança que hi haurà ministeris i departaments que desapareixeran i se’n crearan altres de nous. La independència de la BBC, un mitjà considerat hostil per Johnson, també perilla. El Govern proposarà que deixi de ser il·legal negar-se a pagar la quota actual de 154,40 lliures a l’any (185,15 euros) a cada llar amb un aparell de televisió.

Fidelitzar la clientela

Aquest dilluns està previst que Johnson efectuï una petita remodelació del seu gabinet als Ministeris de Cultura i de Gal·les. Un pedaç per cobrir baixes en aquests departaments, fins que estigui conclòs l’acord del ‘brexit’ el 31 de gener. Superada aquesta prioritat, el gran canvi arribarà el febrer, quan es calcula que un terç dels actuals ministres serà cessat. Johnson vol un Executiu que marqui clarament l’inici d’una de nova era i deslliurar-se d’algun llast. Els designats, segons el pla de Cummings, podrien ser col·laboradors i experts externs. La disciplina i subordinació als plans de Johnson serà inapel·lable, com ja es va veure en els últims mesos. Els diputats conservadors que es van atrevir a dissentir amb Johnson, van ser expulsats sense contemplacions.   

Dijous, en el discurs de la Reina, el primer ministre inclourà en el seu programa de govern el projecte perquè els terroristes compleixin «cada dia» a la presó de la sentència que se’ls imposi, una cosa que ja va anunciar després de l’últim atemptat al pont de Londres. També per llei es comprometrà a establir un fons per alimentar els pròxims anys el manteniment del sistema de sanitat pública (NHS), una de les màximes preocupacions dels tradicionals votants laboristes, que aquesta vegada van votar ‘tory’. Una ‘clientela’ al nord d’Anglaterra, que Johnson vol fidelitzar. A ells aniria destinat un pressupost extra per transformar la xarxa de carreteres i transport d’aquella zona del país.  

Laborisme en coma

Johnson farà i desfarà a la seva manera, aprofitant que no tindrà oposició als seus plans a la Cambra dels Comuns. El Partit Laborista es troba en coma, després de les eleccions. L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha responsabilitzat Jeremy Corbyn del resultat «catastròfic per al laborisme», amb la pèrdua de 59 escons. «Si som realment honestos amb nosaltres mateixos, sabíem als nostres cors que el lideratge de Jeremy Corbyn era profundament impopular amb els britànics», escriu Khan, que ha de lluitar per renovar el càrrec en els comicis municipals de maig. La capital britànica, proeuropea, i multicultural, va anar una vegada a contracorrent. Els laboristes continuen dominant Londres i els seus suburbis, amb 49 del total dels 73 diputats que té assignada la metròpoli. Aquest triomf «no és un consol», afirma l’alcalde laborista.

Khan demana, igual com molts d’altres, que Corbyn marxi «ràpidament», però l’assenyalat amb el dit es resisteix. Presumiblement dimitirà a principis de l’any que ve, tot i que en el seu entorn suggereixen que podria seguir diversos mesos encara, fins que s’hagi nomenat un substitut. La carrera per la successió portarà 12 setmanes. Sis diputades i un diputat s’entreveuen com a aspirants.

Corbyn «orgullós»

Notícies relacionades

En un parell d’articles publicats aquest diumenge, Corby lamenta la derrota. «Admeto la meva part de responsabilitat», aconsegueix reconèixer. Però insisteix que continua estant «orgullós» de la seva campanya. «No hi ha dubte que les nostres propostes són populars», afirma.

Els pròxims dies no seran fàcils per a ell. Dimarts, quan reprengui les tasques la Cambra dels Comuns, haurà de presidir una reunió amb el seu grup parlamentari, delmat i furiós. Dimecres se les haurà de veure cara a cara amb un primer ministre desbordant de poder, en la sessió setmanal de control. Per a súmmum dijous haurà d’acompanyar Johnson, al tradicional passeig, camí de la cerimònia del discurs de la reina.