TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

El secretari de Defensa dels EUA nega una retirada de l'Iraq

Una carta havia disparat l'especulació sobre una sortida de tropes

Bagdad ha rebaixat el to després de la votació del seu Parlament diumenge

zentauroepp51618226 fallujah  iraq   29 04 2004   us soldiers stand guard at the200106214044

zentauroepp51618226 fallujah iraq 29 04 2004 us soldiers stand guard at the200106214044 / ALI HAIDER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El secretari de Defensa dels Estats Units, Mark Esper, s’ha mostrat taxatiu aquest dilluns per assegurar que «no s’ha pres cap decisió d’abandonar l’Iraq». La declaració ha arribat poc després que comencés a circular en mitjans i xarxes socials una carta del cap de les tropes nord-americanes al país a un responsable de Defensa iraquiana que suggeria aquesta sortida, que van exigir diumenge el Parlament i el Govern iraquians.

La missiva estava datada aquest mateix dilluns a Bagdad, estava firmada a màquina (però no de pròpia mà) pel general William Sheely, el militar que és al capdavant de les forces nord-americanes a l’Iraq, i anava dirigida a un responsable d’operacions conjuntes en el Ministeri de Defensa iraquiana. Obrint amb una referència a la «deguda deferència a la sobirania de la República de l’Iraq i segons el que sol·licitaven el Parlament iraquià i el primer ministre», parlava d’un «reposicionament de forces en els pròxims dies i setmanes per preparar moviments posteriors» i tancava mostrant respecte per la «decisió sobirana d’ordenar la sortida» de tropes nord-americanes.

El Pentàgon ha confirmat l’autenticitat de la carta, però després ha matisat que era només un esborrany i que la seva publicació ha sigut un «error». I tant el secretari Esper com comandaments militars i una portaveu del Pentàgon han confirmat que, malgrat que sí que s’està duent a terme una «reorganització» de tropes a l’Iraq de què parlava el document, movent forces de Bagdad a altres parts del país, no hi ha canvi en la política nord-americana que ara per ara manté una mica més de 5.000 militars al país.

Notícies relacionades

La tensió provocada per la votació de diumenge al Parlament iraquià, de fet, s’ha començat a reduir. Després d’aquest vot el president nord-americà, Donald Trump, va realitzar unes declaracions en què amenaçava l’Iraq d’imposar-li «sancions com no han vist mai que farien semblar manses les de l’Iran» si expulsaven les tropes i no pactaven la seva sortida. Hores després, aquest dilluns, l’ambaixador de Washington a l’Iraq, Matthew Tueller, s’ha reunit amb el primer ministre en funcions iraquià, Adel Abdul-Mahdi, i ha suavitzat considerablement el seu to respecte al de diumenge.

«El primer ministre ha remarcat la importància de la cooperació mútua per implementar la retirada de tropes estrangeres i establir relacions amb els Estats Units sobre una fundació apropiada», ha explicat un comunicat de la seva oficina. Un portaveu militar de Mahdi, segons declaracions recollides per ‘The Guardian’, també ha explicat després de la reunió que qualsevol retirada implicaria sol tropes de combat i no les que donen suport logístic i entrenament a l’Exèrcit iraquià.