800.000 animals morts
Els incendis i la sequera afecten així els animals a Austràlia
Un grup d'adolescents carrega el cotxe de coales per salvar-los del foc a Austràlia
51641953 60 /
Les autoritats australianes comencen a sacrificar aquest dimecres fins a uns 10.000 camells salvatges, la població dels quals s’ha desbordat i que, en les seves ànsies per apaivagar la set, estan posant en perill les comunitats del desert durant una de les pitjors sequeres que viu el país.
Els pobles aborígens de la reserva d’Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) «es veuen incapaços de gestionar la magnitud del nombre de camells que es congreguen (al voltant de les fonts d’aigua) en condicions de sequera», informa un comunicat del Ministeri de l’Ambient i de l’Aigua de l’estat d’Austràlia del Sud, informa Efe.
Segons un comunicat del Comitè Executiu d’APY, equips de franctiradors professionals dispararan des d’helicòpters contra els camells salvatges, en una operació que està previst que es prolongui durant almenys cinc dies.
Uns 10.000 camells en estat salvatge acudeixen a les fonts d’aigua de què disposen les poblacions aborígens de la zona, i fan malbé les seves infraestructures i posen en perill les famílies i comunitats, a més de competir amb el bestiar.
Molts d’aquests camells moren de set o a l’aglomerar-se i lluitar entre ells per l’accés a l’aigua i, segons el comunicat del Ministeri, en alguns casos, els cadàvers dels animals han contaminat importants fonts d’aigua i zones culturals», que són de vital importància per als aborígens, la forma de vida i espiritualitat dels quals estan molt vinculades als seus llocs sagrats.
El gerent de Terres dels APY, Richard King, va dir a la cadena ABC que s’aprofitarà el moment en què els camells s’acostin a l’aigua per matar-los.
«Això ens dona una oportunitat per caçar-los quan estan tots junts, perquè normalment es desplacen pel desert en ramats més petits. Així que el moment en què estan tots junts és bo per sacrificar-los i extreure alguns dels animals que estan destruint part de la nostra vegetació nativa», va precisar.
Segons el portal Camelscan, a Austràlia hi ha fins a 1,2 milions de camells salvatges, la població dels quals es duplica cada 9 anys, habiten una extensió de 3,3 milions de quilòmetres quadrats i provoquen uns danys econòmics anuals d’uns 10 milions de dòlars australians (6,1 milions d’euros o 6,8 milions de dòlars).
No és la primera vegada que se sacrifiquen milers d’animals salvatges, com ara camells i cavalls, que no són endèmics d’Austràlia i que moltes vegades suposen un perill per a l’ecosistema i les espècies autòctones, que en general són de mida reduïda i inclouen molt pocs animals carnívors.
Uns adolescents salven coales al carregar-los en un cotxe
Un grup d’adolescents australians ha rescatat almenys sis coales al carregar-los al seu vehicle per salvar-los de les flames que devoren Kangaroo Island, una reserva natural que compta amb l’hàbitat natural més important de l’espècie perquè és lliure d’una malaltia que afecta la seva reproducció, la clamídia.
A family set up a rescue of koalas on Kangaroo Island and brought them to neighbors, who they say have a permit to care for native wildlife. While one koala died on the way, the families say they're "just trying to collect as many live ones as we can." https://t.co/ZTarjHl8NR pic.twitter.com/M8IaQ6fJ5H
— ABC News (@ABC) 7 de enero de 2020
El vídeo que recull el moment s’ha fet viral i se suma a molts d’altres que circulen a les xarxes de voluntaris i persones que han acudit a zones malmeses pels focs per intentar salvar el màxim d’animals en perill.
«Només intentem salvar tantes vides com puguem», diu un dels joves en el vídeo, que mostra els animals repartits entre els seients del vehicle.
Els sis coales van ser rescatats del Flinders Chase National Park, i els conservacionistes calculen que podrien haver mort ja 25.000 animals només en aquesta illa situada al sud d’Adelaida. En aquesta ciutat s’ha habilitat un centre escolar com a hospital de campanya, amb botigues que recullen més d’un centenar de coales ferits pels focs i la deshidratació. 150 voluntaris, la meitat d’ells veterinaris, tracten en unitats de cremats els animals, segons informa la cadena 7news.
Some of South Australia's most vulnerable bushfire victims are being treated at a makeshift hospital at Paradise. @albomp and @pmalinauskasmp stopped by the centre, visiting the around-the-clock team of more than 150 volunteers. https://t.co/flpJa9gwUE #saparli #auspol #7NEWS pic.twitter.com/AoWR1DHgFk
— 7NEWS Adelaide (@7NewsAdelaide) 8 de enero de 2020
Ecologistes de la Universitat de Sydney alerten que les previsions inicials que es van fer del mal a la fauna pels incendis i que calculava mig bilió d’animals morts s’ha quedat curta, perquè es limita a pèrdues de mamífers i no inclou les peces de bestiar, per exemple, o l’impacte en la població de guineus voladores, el ratpenat més gran que té importants colònies a les zones forestals del país. Les últimes valoracions de la Universitat apunten a 800 milions de morts.
Notícies relacionadesDe fet, el Zoo Bindi Irwin, de la família del mort Steve Irwin, ha fet una crida a les xarxes per advertir de la superpoblació de guineus voladores que té al seu hospital veterinari. Des del setembre, les condicions de sequera extrema van portar a les seves instal·lacions un 750% més d’animals, però amb els estralls dels incendis aquesta setmana ja van desbordats i han superat l’atenció a 90.000.
Orphaned fruit bats in treatment at our wildlife hospital. Extreme bushfires sadly destroyed their home in the wild. If you want to help our efforts treating animals rescued from fire, you can donate to our non-profit, Wildlife Warriors & our hospital🙏https://t.co/xDWNDdvLus pic.twitter.com/JiPQSFJbsz
— Robert Irwin (@RobertIrwin) 5 de enero de 2020
I és que els incendis han provocat, a més, la migració de nombroses espècies a altres zones, per la qual cosa els mitjans per atendre els animals no arriben i han obligat les organitzacions de protecció de la fauna a reorganitzar els seus efectius.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi